Avto
28 ogledov

Za pozabljeni avto 3,5 milijona evrov

Atalante, ki zmore hitrost vse tja do 190 km/h, je dolgo sameval. Zdaj je tudi u
1/21
Žurnal24 main
Enega najredkejših avtomobilov na svetu, ki je skoraj 50 let sameval v garaži v Angliji, so na dražbi v Parizu prodali za 3,5 milijona evrov.

V času proizvodnje so pri Bugattiju izdelali le 17 primerkov dvosedežnega modela atalante tip 57S, ki je po mnenju nekaterih poznavalcev eden najlepših predvojnih avtomobilov sploh.

Enega izmed njih je leta 1937 kupil neki predsednik britanskega kluba dirkačev. Po nekaj menjavah lastnikov je leta 1955 pristal v rokah Harolda Carra, kirurga iz britanskega Newcastla. Ta se je z njim vozil le pet let, nato pa ga je zaklenil v garažo in ga tam pustil samevati. Carr je leta 2007 umrl brez otrok, in ko so zakoniti dediči stopili v njegovo garažo, so osupli obstali. Poleg atalante sta v garaži stala še klasičen aston martin in znamenit jaguar E-type. Carr sicer ni bil edini, ki je vedel za dragocen avtomobil. Za njegov obstoj je vedelo še nekaj ljudi, vendar si po ustaljeni praksi v zbirateljiskih krogih niso drznili spraševati, kje se nahaja.


Bugattija, ki je v vseh 71 letih prevozil le 42.000 kilometrov, so konec prejšnjega tedna prodali na dražbi v Parizu, zaradi izredne ohranjenosti in zgodovinske vrednosti pa so zanj iztržili neverjetne tri milijone evrov in pol. Denar si bodo dediči razdelili. "To je bil ' creme-de-la-creme' športnih avtomobilov v poznih tridesetih letih," je dejal strokovnjak za staromodna vozila Simon Kidston, ki se je udeležil dražbe. "Od vseh modelov ima prav ta najbogatejšo zgodovino, je najlepše oblike, poleg tega pa ga pol stoletja nihče ni videl. Zbiralce nič ne pritegne bolj kot avtomobil, ki ga niso bili zmožni kupiti," dodaja Kidston.


Za avtomobil so se potegovali trije kupci po telefonu in dva v dvorani. Na koncu so bili zadovoljni tako prodajalci kot kupec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.