Avto
28 ogledov

Združitev, izguba prestola in prenos žezla

Fiat in Chrysler želta s skupnimi močmi preživeti eno najhujših kriz v zgodovini Žurnal24 main
Novici minulih dni iz avtomobilskega sveta sta napoved sodelovanja med Fiatom in Chryslerjem ter GM-ova izguba prevlade po skoraj osmih desetletjih.

Fiat in Chrysler sta v težkih časih napovedala strateško partnerstvo, pri čemer bi Italijani v ameriškem koncernu, ki je imel le dobro leto dni časa za brisanje spominov na Daimler, prevzeli 35-odstotni lastniški delež. Kasneje naj bi se ta delež še povišal, Chrysler pa bo v zameno dobil italijanski know-how pri proizvodnji malih in učinkovitih vozil. Skupaj bi oba koncerna proizvedla štiri milijone vozil letno, kar bi ju uvrstilo na šesto mesto na lestvici največjih proizvajalcev. Fiat sicer za tesnejše sodelovanje snubi tudi francoski PSA, kar naj bi sčasoma vodilo k združitvi.

General Motors na vse pretege išče načine za boljše poslovanje.

 
Adijo, prestol
General Motors po 77 letih tudi uradno ni več največji proizvajalec avtomobilov na svetu. Japonska Toyota, ki je prav te dni objavila, da se bo na čelo družbe po junijskem odhodu Katsuakija Watanabeja zavihtel vnuk ustanovitelja tovarne Akio Toyoda, je leta 2008 prodala 8,97 milijonov vozil, GM pa "le" 8,35 milijona.


Saab še kar išče luč v predoru
GM še ni našel kupca za Saaba, ki je zaradi zaostrenih razmer prestavil prihod modela 9-5 na trg. Sedaj skušajo v Detroitu Švedom, ki so bili zadnja leta le še ekskluzivnejša kopija Opla, povečati samostojnost in jim tako dati prosto pot pri načrtovanju in prodaji avtomobilov. S tem bi morebitnim kupcem dokazali, da Saab še ni izgubil vsega žara in zmore poslovati pozitivno.

Nemci delajo manj
Tako BMW, kot tudi Volkswagen sta prešla na krajši delovni čas. 26.000 BMW-jevih in kar 61.000 VW-jevih delavcev bo na delu preživelo manj časa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.