Kranj
70 ogledov

Dehteči cvet slovenske besede: Razstava ob 170. obletnici smrti Josipine Turnograjske

Josipina Urbančič Turnograjska arhiv Gorenjski muzej Kranj
V soboto, 15. junija 2024, na Poletno muzejsko noč, bodo v Prešernovi hiši v Kranju ob 21. uri odprli razstavo posvečeno Josipini Urbančič Turnograjski.

Gorenjski muzej odpira razstavo z naslovom "Dehteči cvet slovenske besede", ki je posvečena 170. obletnici smrti prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske. Razstava bo na ogled v Prešernovi hiši, kjer se bodo obiskovalci lahko spoznali z bogatim življenjem in delom te izjemne ustvarjalke.

Josipina Turnograjska, rojena Josipina Urbančič, je bila pionirka slovenskega literarnega ustvarjanja. Med letoma 1850 in 1853 je z Lovrom Tomanom, kasnejšim možem, izmenjala več kot 1066 pisem, ki niso le ljubezenska izpoved, temveč tudi dragocen vir za razumevanje kulturnega življenja tistega časa. Njuna pisma so bogata z opisi kulturnih dogodkov, družabnih stikov in odnosov z uglednimi osebnostmi tistega časa.

Kot prva slovenska pesnica in pisateljica je Josipina ustvarjala v obdobju, ko so bili literarni ustvarjalci večinoma moški. Njena dela, ki segajo od poezije do proze, so pomembna zaradi tematike, ki jo obravnavajo. Pogosto je pisala o ženskah, ki so spremljale svoje može v vojsko in se borile za svobodo svojega naroda. Napisala je 38 povestic in več pesmi, med katerimi so najbolj znane "Zmiraj krasna je narava," "Noč na grobu" in "Smereka."

Poleg pisateljevanja je Josipina Turnograjska tudi komponirala. Njene skladbe, kot so "Tri rožice polka," "Zoridanka" in "Napitnica," so bile izjemno priljubljene, čeprav se jih je do danes ohranilo le nekaj. Njeno delo na področju glasbe je prav tako pomembno, saj je prispevala k razvoju slovenske glasbene tradicije.

Josipina Turnograjska je bila v svojem času deležna velikega spoštovanja, ne le doma, temveč tudi v tujini, na primer na ruskem dvoru, v Bolgariji in na Slovaškem. Njena predanost pisanju, glasbi in ljubezni do slovenskega jezika je jasno izražena v vsakem njenem delu, pismu in številnih njenih mislih. Kljub kratkemu življenju, umrla je pri komaj enaindvajsetih letih, je za seboj pustila bogato dediščino, ki še danes navdihuje mnoge.

Razstavo "Dehteči cvet slovenske besede" bodo odprli v Prešernovi hiši v Kranju na Poletno muzejsko noč, v soboto, 15. junija 2024, ob 21. uri. V kulturnem programu bo nastopila sopranistka Zala Hodnik, razstavo pa bo uradno odprl župan Občine Preddvor Rok Roblek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.