Kranj
141 ogledov

Kljub višjim cenam še vedno med najnižjimi v državi

Komunala Kranj, blato, čistilna naprava, tovornjak M. Ha. Centralna čistilna naprava v Zarici v Kranju.
V Kranju so se dvignile cene oskrbe s pitno vodo ter odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode.

Že na majski seji so kranjski mestni svetniki sprejeli elaborat, ki določa nove cene oskrbe s pitno vodo. Vodarina se je zvišala z 0,4616 evra na 0,5461 evra za kubični meter, medtem ko omrežnina ostaja nespremenjena. Povprečno gospodinjstvo, ki mesečno porabi 16 kubičnih metrov vode, bo po novem plačevalo 17,32 evra, kar je skoraj dva evra več kot prej.

Kljub podražitvam cena oskrbe s pitno vodo v Kranju ostaja med najnižjimi v državi. V Ljubljani je cena vodarine 0,7688 evra na kubični meter, v Celju 0,8480 evra, v Mariboru 0,9984 evra, v Kopru pa kar 1,0520 evra na kubični meter. Tudi na Gorenjskem so cene višje. V Bohinju na primer znaša vodarina 0,8049 evra za kubični meter.

"Žal smo morali zaradi višanja stroškov plač, storitev in materialov povišati nekatere storitve. Povprečno štiričlansko gospodinjstvo bo zdaj za oskrbo s pitno vodo plačalo 1,5 evra več na mesec," je ob tem pojasnila podžupanja Mestne občine Kranj Manja Zorko.

 

Višje cene tudi za odvajanje komunalne in padavinske vode

Mestni svet pa na majski seji ni potrdil novih cen odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode, zato je Komunala Kranj elaborat cen teh storitev svetnicam in svetnikom predstavila še enkrat. Po podrobni predstavitvi so ga kranjski svetnice in svetniki na junijski seji na koncu potrdili. "Po natančni predstavitvi stroškov so svetniki zdaj razumeli, koliko vzdrževanje sistema dejansko stane," je dejala Zorko.

Cena za odvajanje se je tako zvišala za deset odstotkov, kar pomeni, da bo povprečno gospodinjstvo namesto dosedanjih 8,78 evra po novem plačevalo 9,47 evra na mesec. Tudi tu Kranj ostaja med cenejšimi občinami v primerjavi s Škofjo Loko, Radovljico, Celjem, Tržičem in Novim mestom.

 

Razlogi za podražitve

V elaboratu Komunale Kranj so bili kot razlogi za vse omenjene podražitve navedeni višji stroški materialov, storitev za vzdrževanje javne infrastrukture, višje plače zaradi dvigov plačnih razredov ter višji stroški amortizacije in vzdrževanja naprav. Podjetje je moralo pripraviti nov elaborat, ker so se obračunski stroški bistveno povečali od zadnje potrjene cene.

Kljub trenutnim podražitvam Komunala Kranj načrtuje nadaljnje izboljšave infrastrukture in storitev. Z uvedbo sodobnejših tehnologij za nadzor in vzdrževanje ter izobraževalnih programov za občane želijo povečati učinkovitost in znižati dolgoročne stroške. "Z njihovimi in našimi prizadevanji želimo zagotoviti, da bodo Kranjčani imeli dostop do kakovostnih storitev, ki so hkrati cenovno dostopne," je ob tem zaključila podžupanja Zorko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.