Kranj
2900 ogledov

Prostorsko stisko kranjskega zdravstvenega doma bo rešil projekt Severna vrata

Mestni svet Mestne občine Kranj (MOK) je potrdil pogodbo za sklenitev javno-zasebnega partnerstva za gradnjo objekta Severna vrata, ki bo med drugim namenjen tudi Zdravstvenemu domu Kranj (ZD Kranj) in Gorenjskim lekarnam.

ZD Kranj se že dlje časa ukvarja s prostorsko stisko, kar vpliva tudi na kakovost zdravstvenih storitev. Nova gradnja bo omogočila ureditev razvojne ambulante, mentalno-higienskega centra, pedopsihiatrije, patronažne službe, laboratorija in uprave. Gorenjske lekarne prav tako potrebujejo nove poslovne prostore za lekarno in upravo. Kot soustanoviteljica obeh javnih zavodov pa je MOK zakonsko zavezana k zagotovitvi ustreznih prostorov.

Javno-zasebno partnerstvo je bilo izbrano kot najboljša rešitev za uresničitev tega projekta. Na ponovljen razpis se je prijavilo podjetje Dolnov, ki je izpolnjevalo vse pogoje in oddalo konkurenčno ponudbo. Pogodba predvideva, da bo zasebni partner poskrbel za gradnjo objekta do zaključene pete gradbene faze, vključno z ureditvijo okolice in zagotovitvijo komunalne ter prometne infrastrukture. MOK bo kot javni partner izvedbo projekta nadzirala in poskrbela za financiranje javnega dela projekta ter zagotovila zemljišča.

Projekt Severna vrata bo sicer obsegal 9.000 kvadratnih metrov uporabnih površin in najmanj 200 parkirnih mest v podzemni garaži. Javni del bo v prvem stolpiču, preostala dva pa bosta namenjena poslovnim prostorom, trgovinam in stanovanjem. Končna vrednost projekta znaša 30 milijonov evrov, od tega je javni del ocenjen na 7,5 milijona evrov brez DDV. Financiranje javnega dela projekta bo deloma zagotovilo Osnovno zdravstvo Gorenjske, ki bo prispevalo okrog 4 milijone evrov, in Ministrstvo za zdravje, ki bo prispevalo 4,5 milijona evrov. Na kranjski občini ob tem pričakujejo tudi finančno podporo drugih okoliških občin, saj njihovi prebivalci uporabljajo storitve ZD Kranj.

Gradnja naj bi se pričela prihodnje leto, zaključek projekta pa je predviden do konca leta 2026. Podžupanja MOK Manja Zorko je ob tem poudarila: "Gre za zelo pomembno novico, saj bo ta projekt izboljšal prostorske pogoje za zdravstvene storitve v Kranju. Dolgo smo si prizadevali za rešitev prostorske stiske v Zdravstvenem domu Kranj, kjer potrebujemo nove ambulante in prostore za različne zdravstvene službe. Prav tako bodo Gorenjske lekarne dobile sodobne prostore, kar bo izboljšalo njihovo delovanje. Projekt Severna vrata pa ne prinaša le novih zdravstvenih, temveč tudi poslovne prostore, trgovine in stanovanja, kar bo prispevalo k urbanemu razvoju območja."

Gorenjska Projekt Severna vrata se nadaljuje SEVERNA VRATA Gorenjska V Kranju iščejo zasebnega vlagatelja za Severna vrata SEVERNA VRATA Gorenjska Mimo Severnih vrat (verjetno) leta 2025 SEVERNA VRATA Gorenjska Rdeča luč avtobusnemu terminalu na Zlatem polju
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.