Kranj
1009 ogledov

V Kranju se bodo poklonili jubilantu Marku Pogačniku

Grafika Vedno v začetku, Marko Pogačnik arhiv Gorenjski muzej Kranj
V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju so odprli razstavo "Vedno v Začetku", ki je posvečena 80. obletnici Marka Pogačnika, Prešernovega nagrajenca in Unescovega umetnika za mir.

Marko Pogačnik se je leta 1944 rodil v Kranju, kjer je tudi prvič razstavljal leta 1962 v foajeju Prešernovega gledališča. Njegova umetniška pot je tesno povezana s skupino OHO, s katero so skupaj s svojimi družinami leta 1971 ustanovili kmetijsko in umetniško komuno v Šempasu. Tam Pogačnik živi in ustvarja še danes. Pogačnikova umetniška dela zaznamuje edinstven pristop k prostoru in naravi. Sodeloval je pri številnih projektih, med drugim pri Land Art projektu v kanjonu reke Kokre leta 1969, kjer je skupaj z Vinkom Tuškom postavil temelje tega umetniškega gibanja v Sloveniji.

Marko Pogačnik | Avtor: Marko Pogačnik

Pogačnik je vedno iskal povezavo med umetnostjo in duhovnostjo. To se odraža tudi v njegovih številnih delih, kot so maski bitij Kokre in Save za obnovljen mestni vodnjak v Kranju ter oltarna miza v cerkvi sv. Marjete na Šmarjetni gori, ki jo je izklesal skupaj z ženo Mariko. Njuna najnovejša stvaritev je geopunkturni krog s kozmogrami blizu lokacije svetišča sv. Martina v bližini kranjske železniške postaje, postavljen leta 2022.

Razstava "Vedno v Začetku" v Kranju je na ogled postavila številna dela tega vsestranskega umetnika, ki je skozi desetletja ustvarjanja močno vplival na slovensko umetniško sceno in širše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.