Kranj
194 ogledov

Deževen dan v Gurlitschu blestel na Sterijevem pozorju

Uprizoritev Deževen dan v Gurlitschu v Novem Sadu Arhiv festivala 69. Sterijevo pozorje
Predstava "Deževen dan v Gurlitschu" v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj je na sklepni slovesnosti festivala 69. Sterijevega pozorja v Novem Sadu osvojila pet nagrad.

Predstava "Deževen dan v Gurlitschu", delo Milana Ramšaka Markovića v režiji Sebastijana Horvata, je sodobna drama, ki se odvija v Avstriji. Glavni junak Peter je novinar in intelektualec, ki se sooča s krizo identitete. Dogodki se začnejo zapletati, ko iz njegove hiše izgine dragocena ogrlica. Peterova obsesivna želja po odkritju krivca ga popelje na divjo pot, ki ga vodi v nepoznane dele Celovca in lastne podzavesti.

Na festivalu, ki je potekal od 26. maja do 3. junija v Novem Sadu, je selektorica Ana Tasić v tekmovalni program vključila sedem uprizoritev, med njimi tudi "Deževen dan v Gurlitschu". Uprizoritev je na sklepni slovesnosti prejela nagrado za najboljše besedilo, ki jo je prejel Milan Ramšak Marković, ter dve igralski nagradi – Borut Veselko za vloge Jokla, Urednika in Starejšega policista, in Darja Reichman za vlogi Maruše in Marte. Igor Vasiljev je prejel nagrado za scenografijo, Belinda Radulović pa za kostumografijo.

Deževen dan v Gurlitschu blestel na Sterijevem pozorju | Avtor: Veleposlaništvo Republike Slovenije v Srbiji Veleposlaništvo Republike Slovenije v Srbiji

Predstava se sicer ponaša z izjemno ekipo ustvarjalcev. Režiser Sebastijan Horvat je skupaj z dramaturgom Milanom Ramšakom Markovićem, scenografom in avtorjem videa Igorjem Vasiljevim, kostumografinjo Belindo Radulović, avtorjem glasbe Dragom Ivanušo in drugimi, ustvaril atmosfero, ki gledalce popelje na edinstveno gledališko potovanje. Igralska zasedba, vključno z Aljošo Ternovškom, Vesno Pernarčič, Miho Nemcem, Živo Selan, Borutom Veselkom, Darjo Reichman, Vesno Slapar, Miho Rodmanom in Blažem Setnikarjem, je prispevala k nepozabni izvedbi.

"Deževen dan v Gurlitschu" bo v kratkem na ogled še enkrat v Sloveniji, in sicer bo predstava 11. junija odigrana v tekmovalnem programu letošnjega Borštnikovega srečanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.