Kranj
2336 ogledov

Kranj gosti največji dogodek za zaščito in reševanje v Sloveniji

gasilci Škofja Loka Profimedia Gasilci v Škofji Loki.
Kranj bo od 30. maja do 1. junija gostil Bogatajeve dneve, največji dogodek s področja zaščite in reševanja v Sloveniji.

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja, ki jih organizira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, so že od leta 2005 simbol učinkovitosti in ozaveščenosti sistema zaščite in reševanja v Sloveniji. "To je priložnost, da pokažemo celotno delovanje sistema zaščite in reševanja, vključno s predstavitvijo najsodobnejše opreme in tehnik reševanja. Letošnji dogodek bo mednarodno obarvan, saj bomo gostili več kot 40 predstavnikov diplomatskega zbora in razstavljavce iz osmih držav, med drugim iz Avstrije, Švice, Anglije in Hrvaške," je izpostavil generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin.

Bogatajevi dnevi so priložnost za ozaveščanje javnosti o pomembnosti osebne in skupne varnosti. Behin je ob tem poudaril, da je slovenski sistem zaščite in reševanja izjemno učinkovit in temelji na prostovoljcih: "Sistem temelji na prostovoljcih, ki so ključni za uspešno delovanje ob nesrečah. Želimo izpostaviti in se zahvaliti vsem prostovoljcem, ki prispevajo k varnosti naše države."

Na prireditvi se bodo predstavili različni organi in enote Civilne zaščite, reševalne službe, Slovenska vojska in Policija, pa tudi nevladne organizacije in gospodarske družbe. Obiskovalci bodo lahko spremljali demonstracije reševanja, si ogledali reševalno opremo ter se seznanili z delovanjem sistema zaščite in reševanja. Vsak dan bo število sodelujočih preko 250, sodelovalo bo 79 domačih in 13 tujih razstavljalcev reševalne opreme.

Bogatajevi dnevi, Kranj 2024 | Avtor:

Dogodek bo ponujal pestro paleto aktivnosti, med drugim v soboto pripravljajo mednarodno gasilsko tekmovanje na stadionu vojašnice Petra Petriča, kjer bo sodelovalo 23 ekip in Tek 112, ki bo potekal v četrtek na stadionu Stanka Mlakarja. Dneve bodo odprli v četrtek, 30. maja 2024, ob 14. uri v Mestni občini Kranj, sledila pa predaja novih intervencijskih vozil Gorski reševalni zvezi Slovenije. Lani so namreč številne regionalne in lokalne gorske reševalne službe zaradi poplav izgubile vozila. Program bo vključil tudi obiske predšolske in šolske mladine ter strokovna predavanja in srečanja.

Eden od vrhuncev prireditve bo skupna demonstracija reševalnih služb na Poštni ulici. "Gre za izredno pomemben dogodek, kjer bomo prikazali različne tehnike reševanja in delovanje reševalnih služb. Posebno pozornost bomo namenili reševanju z višin in uporabi vrvne tehnike, kar bo prikazano v petek ob 16. uri," je poudaril pomen teh predstavitev vodja Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj Domen Torkar. Celoten program je sicer objavljen na spletni strani Uprave RS ta zaščito in reševanje.

Dogodki se bodo odvijali na več prizoriščih po Kranju. V Mestni knjižnici Kranj, Slovenskem trgu, Vojašnici Petra Petriča, parkirišču Stara Sava in stadionu Stanka Mlakarja bo mogoče spremljati različne aktivnosti. "Bogatajevi dnevi so izjemna priložnost, da prebivalci Kranja in širše Slovenije spoznajo pomen zaščite in reševanja," je dejal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. "Ponosni smo, da dogodek nosi ime po našem rojaku, Kranjčanu Miranu Bogataju, ki je bil več let vodja civilne zaščite v Sloveniji,  in da lahko pokažemo, kako je Kranj sposoben gostiti tako velik dogodek. Kranj bo za te tri dni spet postal sejemsko mesto z bogatim programom, ki bo privabil obiskovalce iz celotne Slovenije in tujine."

Bogatajevi dnevi, Kranj 2024 | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Peter Šalamon ŽURNAL24

Zaradi Bogatajevih dnevov  do 2. junija v centru Kranja velja popolna zapora na Slovenskem trgu – mimo stavbe Upravne enote in Mestne občine Kranj ter delna zapora, z občasnimi 30 minutnimi popolnimi zaporami Gregorčičeve ulice med Slovenskim trgom in Maistrovim trgom, pred Mestno knjižnico Kranj. Zaprta so tudi parkirišča Brioni, pred Delavskim domom in spodnje parkirišče Stara Sava. V petek, 31. maja, bo med 8. in 19. uro veljala tudi delna zapora na območju Poštne in Tavčarjeve ulice ter Maistrovega trga v starem delu Kranja.

Organizatorji so poskrbeli tudi za parkirišča. Parkiranje bo tako mogoče na javnih parkiriščih P+R Zlato Polje, Huje in Čebelica, Sejmišče Kranj, na parkirišču ob Kidričevi cesti, ob Stadionu Stanka Mlakarja in na peščenem parkirišču na Savskem otroku ob bivšem letnem bazenu.

Bogatajevi dnevi, Kranj 2024 | Avtor:

Komentarjev 2
  • Stampedo 07:27 29.maj 2024.

    "zaščito" lahko novinarji, ki stopite na teren, mirno spuščate. Ker so miselnost in dejanja takšna, da ne temeljijo na preventivnih dejavnostih, je sistem všečen. Ob tem potraten, zaradi množičnosti in neučinkovit, zaradi skrivanja pod prostovoljstvom. Vodi ga človek, ki bi ...prikaži več moral že zdavnaj prepustiti mesto mlajšim, a goji odlagališče kadrov in ne more oditi ...

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:31 28.maj 2024.

    "Dogodek bo ponujal pestro paleto aktivnosti, med drugim v soboto pripravljajo mednarodno gasilsko tekmovanje na stadionu vojašnice Petra Petriča"... No nisem vedel, da imajo v tej vojašnici stadion, ker včasih je bil tam "le" manjši poligon za vojaško vadbo!? No ...prikaži več mogoče so pa sedaj naredili kakšen pokrit stadion, glede na to, da sem lani videl, da so na veliko prenavljali stare hangarje?