Kranj
120 ogledov

Kranj podaljšuje rok za oddajo predlogov za participativni proračun

Staro mestno jedro Kranja, Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj
Mestna občina Kranj je podaljšala rok za oddajo predlogov projektov za participativni proračun za leti 2025 in 2026.

Participativni proračun je inovativna oblika proračunskega financiranja, ki omogoča občankam in občanom neposredno odločanje o porabi določenega dela proračunskih sredstev. To jim omogoča, da aktivno sodelujejo pri oblikovanju in izboljšanju svoje lokalne skupnosti.

Letos bo MOK že četrtič izvedla participativni proračun, letošnja novost pa je prehod na dvoletni proračun. Ta sprememba omogoča predlaganje projektov, ki zahtevajo več kot eno leto za načrtovanje in izvedbo ter so finančno zahtevnejši. S povečanjem višine sredstev na posamezno krajevno skupnost na 48.000 evrov za obdobje dveh let, bo možno izvesti več projektov. Skupno bo za vseh 26 krajevnih skupnosti namenjenih kar 1.248.000 evrov, kar MOK postavlja na prvo mesto v državi po višini sredstev namenjenih participativnemu proračunu.

Leta 2023 je bilo uspešno zaključenih 27 projektov v skupni vrednosti 624.000 evrov. Med njimi so bili številni projekti namenjeni izboljšavam športnih igrišč in infrastrukture, prenovam cestišč ter sajenju dreves – skupno je bilo posajenih kar 1000 sadik.

Občani lahko svoje predloge po novem oddajo do 16. junija 2024, in sicer na spletni strani predlagaj.kranj.si, kjer si lahko ogledajo tudi projekte izvedene v letih 2022 in 2023. Glasovanje o predlaganih projektih bo potekalo od 20. septembra do 6. oktobra 2024, tako prek spleta kot osebno. Izglasovani projekti bodo nato razvrščeni glede na zahtevnost izvedbe in bodo izvedeni v letu 2025 oziroma 2026.

PARTICIPATIVNI PRORAČUN Kranj Mestna občina Kranj spet vabi: Oblikujmo mesto skupaj!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.