Kranj
62 ogledov

Kranj pripravljen na največjo tekmo ultramaratoncev

Damjan Končar
V nedeljo bodo v starem Kranju ulice spet zasedli tekači. Potekal bo tradicionalni I FEEL SLOVENIA12RUN.

Prva nedelja v juniju bo v Kranju bo v znamenju že sedme izvedbe I FEEL SLOVENIA12RUN, ene najpomembnejših 12-urnih tekaških tekem na svetu. Dogodek, ki bo potekal 2. junija od 7.00 do 19.00, bo gostil vrhunske ultramaratonce iz kar 22 držav, med njimi tudi celotno hrvaško ultramaratonsko reprezentanco, kar obeta napet boj in nove rekorde.

Letošnji dogodek je pridobil zlato značko Mednarodnega ultramaratonskega združenja (IAU), kar potrjuje njegovo izjemno kakovost in mednarodno prepoznavnost. Poleg tega je prireditev prejela tudi bronasto značko za 6-urno različico, kar je še en dokaz odličnosti organizacije. "S pridobitvijo zlate značke IAU je tekma I FEEL SLOVENIA12RUN postala ena izmed najpomembnejših 12-urnih tekem na svetu," je poudaril direktor prireditve Klemen Boštar.

Tekmovalci bodo tekli po krožni trasi, dolgi 1.250 metrov, ki poteka po ulicah v središču Kranja in je certificirana s strani AIMS (Association of International Marathons and Distance Races). V štartno-ciljnem prostoru bo tribuna za gledalce, ki bodo cel dan bučno spodbujali tekače. Letošnje tekme se bodo udeležili najboljši ultramaratonci sveta, kar zagotavlja napeto in vznemirljivo dogajanje. Med prijavljenimi tekmovalci so tako tudi letos številna znana imena iz sveta ultramaratona, vključno s Carmen Mario Perez iz Španije, ki je v preteklosti pretekla 147,329 km, ter Pascalom Rüegerjem iz Švice, ki je lani postavil rekord proge s pretečenimi 161,250 km. "Tovrstne množičnosti in toliko vrhunskih tekačev letos ne bo na nobeni od tekem po svetu," je dejal Boštar. Letos bo sicer že tudi tretje prvenstvo Slovenije v teku na 12 ur. Lanska državna prvaka sta bila Domen Kozjek in Marjeta Gomilšak.

Poleg glavnega tekaškega dogodka bo potekalo več spremljevalnih aktivnosti, ki bodo dodatno popestrile vikend. V soboto, 1. junija, bo ob 16.30 odprtje razstave Dušana Mravljeta in Yiannisa Kourosa (ta legendarni grški ultramaratonec, znan kot 'tekaški bog' bo tudi častni gost teka)  v Mitnici Kranj. Razstava bo prikazovala njune slike, medalje, pokale in športno opremo, ki sta jo uporabljala na svojih tekmovanjih. Na ogled bo do 3. junija.

Ob 18.30 istega dne bo v Layerjevi hiši v Kranju organiziran tematski pogovor z uglednimi ultramaratonci, vključno s Kourosom, Mravljetom, Pascalom Rüegerjem, Simenom Holvikom, Line Caliskanerjem, Dejanom Radanacom, Draganom Jankovićem, Carmen Mario Perez in Markom Tomažinom. Pogovor bosta vodila Marko Roblek in Niko Rakovec, dogodek pa bo odprt za javnost. Za izjemno vzdušje ob zaključku tekme v nedeljo pa bo poskrbela beograjska skupina, ki preigrava pesmi kultne pank zasedbe KUD IDIJOTI (Lutke na koncu).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.