Kranj
6747 ogledov

Kranjski mestni svet odobril nakup zemljišča na Primskovem

Peter Šalamon
Po večletnem sporu med Mestno občino Kranj (MOK) in Skladom obrtnikov in podjetnikov (SOP) je Mestni svet MOK sprejel odločitev, ki bo omogočila razrešitev dolgotrajnega konflikta in hkrati zagotovila pomembne pridobitve za lokalno skupnost.

V letu 2014 je MOK zemljišče na Primskovem opredelila kot zelene površine, kjer ni bila dovoljena gradnja stanovanjskih stavb. SOP je zaradi te spremembe namembnosti zemljišč vložil tožbo proti MOK, zahteval odškodnino v višini 549.153 evrov z obrestmi in sprožil dolgotrajni pravni postopek na kranjskem Okrožnem sodišču. Skupna površina spornih zemljišč znaša 5.547 kvadratnih metrov.

Ustavno sodišče je junija 2020 odločilo, da je Odlok o izvedbenem prostorskem načrtu MOK v delu, ki se nanaša na enoto urejanja prostora Kranj Primskovo, v neskladju z Ustavo. Sprememba namembnosti spornih zemljišč namreč ni bila dovolj pretehtana z vidika zasebnega in javnega interesa. Od takrat je MOK aktivno deloval v smeri odprave neustavnosti.

Po izvedenih strokovnih analizah se je izkazalo, da obstaja znaten javni interes, da se zemljišča namenijo širitvi bližnje šole in vrtca. Tako tečejo postopki za spremembo občinskega prostorskega načrta, da se zemljišča opredelijo kot območja centralnih dejavnosti, namenjenih izobraževanju. "Gre za več desetletij star spor, z odobritvijo mestnega sveta pa lahko zdaj gremo v poravnavo in odkup zemljišča za namen širitve šole in vrtca. Odkupili bomo okrog 5.500 kvadratnih metrov. Tako se nadejamo, da bo zdaj ta zadeva dokončno rešena," je ob tem povedala kranjska podžupanja Manja Zorko.

Načrt pridobivanja nepremičnega premoženja MOK za leto 2024 tako že vključuje ta zemljišča, mestni svet pa je v proračunu zagotovil sredstva v višini 670 tisoč evrov za njihov odkup. SOP je medtem v postopku mediacije izrazil pripravljenost na sklenitev sodne poravnave, kar bi omogočilo, da MOK zemljišča odkupi in končno postane njihova lastnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.