Kranj
1458 ogledov

Kranjski svetniki prerazporedili sredstva za nujne projekte

Kranj središče Profimedia
Kranjski mestni svet je na majski seji potrdil prerazporeditev več sredstev v mestnem proračunu za izvedbo nujnih projektov, ki jih bo občina izpeljala še letos.

Mestna občina Kranj (MOK) načrtuje več kot deset projektov, med katerimi so ključni popravila v starem mestnem jedru, vzdrževalna dela v osnovnih šolah in obnova cestne infrastrukture. Župan Matjaž Rakovec je ob sprejetju sklepov dejal: "Gre za projekte, ki ljudem veliko pomenijo in me veseli, da se znamo na Mestni občini Kranj hitro prilagoditi in zagotoviti denar za naložbe, ki jih občanke in občani težko čakajo."

250 tisoč evrov bo tako namenila za tri nujne posege v Stražišču, na Zlatem polju in v starem mestnem jedru. V Stražišču bo MOK letošnje poletje poskrbela za preplastitev dela Gasilske ulice in obnovo vodovoda. Na Zlatem polju bodo v kratkem postavili nujno potrebno varnostno ograjo na stopnišču pri parkirišču P+R. V starem mestnem jedru Kranja pa bodo popravili tlake. MOK čaka še na soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, nato pa se bodo začela dela v Poštni ulici ter od mestne hiše na Glavnem trgu do Cankarjeve ulice.

Obnova Kidričeve ceste je projekt, ki ga MOK izvaja skupaj z državo. MOK se je obvezala, da letos pripravi projektno dokumentacijo ter razpis in izbiro izvajalca del. Država pa naj bi potem z deli začela prihodnje leto. Zelo obsežen, a za številne Kranjčanke in Kranjčane težko pričakovan pa je projekt prestavitve Pševske ceste, o čemer smo že pisali. Gre za cesto, ki vodi proti Svetemu Joštu in je zelo obremenjena. Na Partizanski cesti na Rupi se gradi komunalna infrastruktura. Prvi fazi sta zaključeni, prihodnje leto sledi še zadnja faza gradnje. Kar 256 tisoč evrov bo MOK namenila še sanaciji usada ob cesti Pševo–Javornik ter sanaciji iztočnega kanala meteorne kanalizacije v Predosljah. Gre sicer za del sanacije po lanskih avgustovskih poplavah, več o tem pa v nadaljevanju sporočila.

Sveti Jošt, hribi, Kranj, narava PARKIRANJE Kranj Parkirnine pod priljubljeno izletniško točko še ne bo, bo pa drugje dražje

Največja prerazporeditev sredstev je bila potrebna za projekt rekonstrukcije ceste Breg–Mavčiče. Za to je zdaj letos namenjenih dodatnih 450 tisoč evrov, celoten projekt pa je sicer vreden okoli 1,2 milijona evrov. Konkretno gre za pol kilometra dolg odsek med naseljema Breg ob Savi in Jama, kjer bodo poskrbeli za širitev ceste, obojestransko kolesarsko stezo, pločnik na eni strani ceste in obnovo kanalizacije in vodovoda ter postavitev javne razsvetljave. Dela naj bi predvidoma stekla jeseni, končana pa bodo prihodnjo pomlad.

250 tisoč evrov bo občina namenila tudi za potrebne obnove na šolah. Na Osnovni šoli (OŠ) Jakoba Aljaža Kranj je potrebno urediti atletsko stezo, na OŠ Simona Jenka Kranj je treba popraviti parket, na OŠ Staneta Žagarja Kranj pa bodo postavili nadstrešek nad vhodom in tako preprečili zamakanje ob dežju. Dela bodo potekala med šolskimi počitnicami. V naseljih Mavčiče, na križišču proti Zabukovju v Besnici in Hrastje pa bo postavila tri nove ekološke otoke v vrednosti 90 tisoč evrov.

 

Nadaljuje se odprava posledic lanskih poplav

"Lanska ujma je pustila kar nekaj posledic tudi v naši občini. Nekatere smo že odpravili, z drugimi se še ukvarjamo, saj so zahtevnejše narave in terjajo več časa," je dejal župan Rakovec in dodal: "Največji izziv je dotrajan most pri nekdanji Planiki. Žal pa občina ne zmore sama zagotoviti zadosti sredstev za tako obsežen projekt. Vsekakor računamo na državno pomoč z naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi po avgustovskih poplavah."

Glede obnove oziroma gradnje novega mostu pri nekdanji Planiki MOK trenutno pripravlja razpis za izvajalca del, kjer je zgodovinsko visoka reka Sava lani poškodovala betonski ovoj kanalizacijske cevi, pritrjene na most. Ocenjena vrednost vseh del je 8,7 milijona evrov. V načrtu je gradnja novega mostu, kanalizacije, povezovalne ceste, opornih zidov in brežine. Pri tem MOK, kot rečeno, računa na pomoč države.

Lanske avgustovske poplave so močno poškodovale tudi most preko potoka Besnica na Brsc v Zgornji Besnici, ki zato ni bil več varen za uporabo. MOK je tako postavila nov most, odprla ga je sredi aprila letos. Dela so bila vredna nekaj več kot 167 tisoč evrov. Ob avgustovskih poplavah je težave povzročal tudi zadrževalni bazen v Bantalah, kjer je MOK napravila poskusno vrtino zaradi možnosti dodatnega ponikanja. Potrebno bo narediti še nekaj tovrstnih preiskav, da bi našli najboljšo rešitev za odvod meteorne vode ob večjih padavinah.

Odprtje prenovljenega mostu v Besnici po poplavah 2023, Mestna občina Kranj OBNOVA Kranj V kranjski občini odprli prvi prenovljeni most po lanskih poplavah

Za sanacijo zemeljskega plazu pod cesto med Pševim in Javornikom so se najprej opravile geološke-geomehanske raziskave. Plaz so začasno sanirali s tirnicami za zavarovanje ceste. Na MOK zdaj čakajo na smernice državne tehnične pisarne, kako plaz dokončno sanirati. Če bo MOK pravočasno prejela vsa navodila, dokumentacijo in soglasja, bi z deli lahko začeli predvidoma jeseni. V končni fazi je tudi izdelava projektne dokumentacije za povsem nov iztok meteorne kanalizacije v Predosljah. V načrtu je urejanje novega iztoka, izgradnja umirjevalnega jaška in korita, polaganje kamnite opore in saniranje brežine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.