Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili na naših kmetijah, v slovenskih kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. "Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov. To so dejstva, ki jih želimo predstaviti otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi vsej ostali zainteresirani javnosti," je ob tem povedala Zadružna zveza Slovenije.
Pomen lokalne hrane tako sega preko zgolj prehranskih vrednosti. Sveža in okusna hrana je način ohranjanja naše tradicije ter podpora lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem. To poudarjajo tudi na kranjska občina. "Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo vrtcem, šolam in vsem, ki aktivno prispevajo k ozaveščanju o pomembnosti kakovostne domače hrane. Vsak zajtrk je priložnost, da uživamo v dobrotah, ki jih ponuja naša čudovita Slovenija," je med drugim povedal župan Matjaž Rakovec, ki je tradicionalni zajtrk obiskal v vrtec Čebelica, skupaj s podžupanjo Manjo Zorko.