Kranj
262 ogledov

Obnova železniškega vozlišča Jesenice bo nov zagon za celotno Gorenjsko

Tiri, železniška proga, železnica M. Ha.
Predsednik Sveta gorenjske regije in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je v imenu 18 županov gorenjskih občin predsedniku vlade Robertu Golobu, pristojnim ministrstvom, poslancem Državnega zbora, pristojnim odborom Državnega zbora in svetnikom Državnega sveta poslal dopis glede načrtovanega projekta obnove železniškega vozlišča Jesenice z vso pripadajočo infrastrukturo, ki gre v prid razvoja celotne regije.

Predsednika Sveta gorenjske regije in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je v dopisu izrazil podporo vseh gorenjskih županov načrtovanemu projektu obnove železniškega vozlišča Jesenice, ki vključuje celovito prenovo infrastrukture. Ta strateški projekt, ki ga podpira tudi Vlada, prinaša številne koristi za razvoj celotne regije in državo. Ob tem pa dodaja, da mora projekt poleg obnove vozlišča Jesenice nujno vključevati še načrte posodobitve železniške proge in železniških postaj na celotni trasi od Jesenic do Ljubljane s krakom proti letališču Brnik.

"Trenutno stanje železniške infrastrukture na Jesenicah je zelo v slabem stanju," piše Rakovec in poudarja, da bo nov projekt v načrtovanem obsegu prinesel številne izboljšave. Predvideva namreč obsežne izboljšave železniške infrastrukture, vključuje pa tudi nov podhod za pešce in kolesarje, protihrupne zaščite, izboljšan prehod za vozila ter urejanje potokov Jesenice in Hrušica. "S prenovljenim železniškim vozliščem bo mesto in regija postalo prijaznejše tako prebivalcem kot obiskovalcem," je poudaril Rakovec. "Poleg tega bo prenova pripomogla k boljši povezanosti regije in spodbudila gospodarski razvoj."

Obnova železniškega vozlišča Jesenice bo bistveno izboljšala povezanost med Zgornjo Gorenjsko, Osrednjo Slovenijo in širše. Rakovec je izpostavil, da gre za projekt zgodovinskega pomena, ki bo omogočil boljšo povezljivost ter spodbudil rabo železniškega prometa. "Pri tem namreč ne smemo pozabiti na načrte nadgradnje železniške povezave Jesenice – Kranj in Kranj - Ljubljana. Nujno potreben je drugi tir, ki bo izboljšal storitve prevoza potnikov in tovora, izboljšal celotno ponudbo javnega prometa, skrajšal čas potovanja, naredil potovanje z vlakom mnogo privlačnejše, razbremenil cestni promet in izjemno pripomogel k varovanju okolja," je zapisal Rakovec.

Predsednik Sveta gorenjske regije je v dopisu tudi poudaril, da bo načrtovana obnova železniškega vozlišča Jesenice z vso pripadajočo infrastrukturo imela izjemen vpliv na razvoj celotne regije. "Boljša povezljivost bo spodbudila trgovino, turizem in investicije tako v lokalni skupnosti kot v celotni regiji," je dejal Rakovec. Prenova bo aktivirala lokalni gradbeni sektor in druge gospodarske panoge, kar bo ustvarilo nove zaposlitve in spodbudilo gospodarski razvoj. Poleg tega bo izboljšana infrastruktura pritegnila potencialne investitorje, kar bo povečalo proizvodne in skladiščne kapacitete v regiji.

Poleg gospodarskih koristi bo projekt prispeval tudi k zmanjšanju prometnih zastojev in onesnaževanja. Izgradnja novega vozlišča na Jesenicah bo razbremenila nevralgične prometne točke na Gorenjskem in v Osrednji Sloveniji, kar bo izboljšalo pretočnost in varnost cestnega prometa. "Preusmeritev tovornega prometa na železnico je ključna za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in spodbujanje zelenega prehoda," je poudaril Rakovec. Poleg tega bo posodobljeno vozlišče na Jesenicah izboljšalo dostop do zaposlitvenih in izobraževalnih možnosti, učinkovit prevoz blaga pa bo podjetjem omogočil hitrejše in cenejše dostave, kar lahko izboljša njihovo konkurenčnost na trgu.

Župani Gorenjske regije trdno verjamejo v pozitiven vpliv tega projekta na širšo regijo in državo. "Gorenjska ima veliko priložnosti za gospodarski in družbeni razvoj ter za zeleni preboj. Brez posodobljene železniške infrastrukture to žal ne bo mogoče," dopis zaključuje Rakovec.

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 17:53 28.maj 2024.

    Ko grem v Planico se čudim, da so v preteklosti odstranili tire! Pa kje je še en tir?