Kranj
762 ogledov

Odstranjevanje invazivk že kaže dobre rezultate

Tretja delovna akcija Očistimo Gorenjsko invazivk Kranj 2024 Arhiv Mestne občine Kranj
V soboto, 1. junija 2024, je na štirih lokacijah v Kranju potekala že tretja delovna akcija Očistimo Gorenjsko invazivk.

Tujerodne rastlinske invazivne vrste so odstranjevali na štirih lokacijah v Mestni občini Kranj (MOK), in sicer na sotočju Rupovščice in Kokre, ob Bobovških jezercih, v kanjonu Kokre pri Hujanskem mostu ter v Struževem na piknik prostoru. Vztrajnost in natančnost pri odstranjevanju daje prve rezultate predvsem pri zatiranju eno- in dvoletnic, kar se je pokazalo v primeru odstranjevanja žlezave nedotike.

"Dejansko se pozna, da tu invazivke odstranjujemo že tretjič. Pri mostu čez Rupovščico smo jih praktično izkoreninili. Letos smo se premaknili bolj gorvodno ob Kokri, kjer pa je dela še kar nekaj. Če bomo dovolj vztrajni, bomo posamezne lokacije lahko očistili in dali priložnost domačim rastlinam, da zasedejo svoje mesto v naravi," je povedal župan MOK Matjaž Rakovec, ki je invazivke odstranjeval na sotočju Kokre in Rupovščice.

V MOK v zadnjih letih zatrtju invazivk namenjajo precej pozornosti. Velike pajesene na zelenih površinah jim je skoraj že uspelo izkoreniniti, v poletnih mesecih ob občinskih cestah odstranjujejo pelinolistno ambrozijo in s tem preprečujejo, da bi se ta razrasla v Kranju. Na javnih površinah, kjer so se proti japonskemu dresniku borili z metodo prekrivanja s filcem in sekanci, tega ni več.  Ob tem poudarjajo, da še vedno največji problem pri širjenju invazivnih rastlin predstavljajo tako imenovani pobegi okrasnih rastlin iz zasebnih zemljišč in nelegalno odlaganje zelenega odreza v naravo ter pozivajo občane, naj pri vrtnih zasaditvah uporabljajo domorodne rastline.

V tem tednu tujerodne rastline v okolici svojih šol odstranjevali tudi učenci Osnovnih šol Šenčur, Franceta Prešerna in Predoslje ter dijaki Biotehniškega centra Naklo. Sicer pa razraščanje tujerodnih invazivnih vrst koordinatorji delovne akcije, kranjska območna enota Zavod za varstvo narave in Razvojna agencija Sora, med drugim spremljajo tudi prek portala www.invazivke.si. Zato občane prosijo, naj, če na območju, kjer živijo ali se sprehajajo, opazijo tujerodne invazivne rastline, v omenjeni portal vnesejo lokacijo novega rastišča in pripnejo tudi fotografije rastlin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.