Kranj
10413 ogledov

Poslovil se je še en kranjski častni občan

dr. Milivoj Veličkovič Perat Arhiv Mestne občine Kranj
Umrl je dr. Milivoj Veličkovič Perat, častni občan Mestne občine Kranj, ki je v svojem življenju pustil neizbrisen pečat tako na področju zdravstva kot športa.

Dr. Milivoj Veličkovič Perat se je leta 1963 zaposlil v Zdravstvenem domu Kranj, kjer je sprva deloval v splošni ambulanti, nato pa prevzel vodenje šolskega dispanzerja. V začetku 80. let je opravil doktorsko disertacijo in postal docent ter izredni profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Njegovo delo je Kranj postavilo med vodilne zdravstvene ustanove tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Bil je pionir na področju razvojno-nevrološke obravnave ter postavil temelje zgodnje obravnave v Sloveniji.

Kot pobudnik ustanovitve Razvojnega tima za Gorenjsko je skupaj s sodelavci vzpostavil standarde, ki so postali osnova za razvojne skupine po vsej državi. Med njegovimi mnogimi dosežki izstopa organizacija prve zdravstveno-terapevtske kolonije za otroke z nevrološkimi motnjami, kar je kasneje preraslo v ustanovitev Gorenjskega društva za cerebralno paralizo, na podlagi katerega so pozneje ustanavljali še druga tovrstna društva po Sloveniji. Bil je član več združenj in uredniških odborov v mednarodno uveljavljenih strokovnih revijah.

Dr. Veličković Perat ni bil zgolj zdravnik, temveč tudi navdušen športnik. Dejaven je bil v plavanju, vaterpolu, košarki in triatlonu ter je kot zdravnik sodeloval tudi pri drugih športnih panogah. Bil je pobudnik številnih športno-rekreativnih tekmovanj, s katerimi je ozaveščal občane o pomembnosti zdravega načina življenja. Njegovo delo na področju športa je bilo večkrat nagrajeno z mednarodnimi priznanji, kar dokazuje njegovo vsestransko predanost zdravju in dobremu počutju ljudi. Leta 2017 je postal častni občan Mestne občine Kranj.

Mestna občina Kranj bo v sredo, 12. junija 2024, v Komunikacijskem središču odprla žalno knjigo, v katero se bodo lahko vsi, ki so ga poznali in cenili, zapisali svoje misli in sožalje. Knjiga bo na voljo do petka, 14. junija, in še na dan seje mestnega sveta, 19. junija, v Galeriji MOK.

Komentarjev 1
  • Ender3 13:56 10.junij 2024.

    Velik človek, humanist. Sožalje svojcem..🙏🙏