Kranj
102 ogledov

Pridružite se veliki akciji čiščenja Invazivnih rastlin po Gorenjski

Anže Krže/Mediaspeed
Mestna občina Kranj skupaj z Zavodom za varstvo narave in Razvojno agencijo Sora tudi letos organizira posebno akcijo odstranjevanja invazivnih rastlin, ki ogrožajo naše naravno okolje.

Invazivne tujerodne rastline s svojim agresivnim širjenjem povzročajo ogromno škodo v naravnem okolju. Na Gorenjskem je trenutno zabeleženih približno 40 vrst teh rastlin, med katerimi so najpogostejše žlezava nedotika, enoletna suholetnica, kanadska in orjaška zlata rozga ter japonski dresnik. Te rastline izpodrivajo domorodne vrste, povzročajo gospodarsko škodo in negativno vplivajo na biotsko raznovrstnost. Poleg tega lahko vplivajo tudi na človeško zdravje.

Akcija odstranjevanja invazivnih rastlin bo vc soboto, 1. junija 2024, potekala na več lokacijah v Mestni občini Kranj. Zbor bo ob 9. uri na različnih zbirnih mestih, kjer bodo prostovoljci pod vodstvom usposobljenih koordinatorjev prepoznavali in odstranjevali invazivne vrste. Lokacije vključujejo parkirišče pred mostom čez Rupovščico, klopce pri Hujanskem mostu v kanjonu Kokre, makadamsko parkirišče ob Bobovških jezercih in piknik prostor v Struževem.

Poleg delovne akcije bo poskrbljeno tudi za malico in zabavo za otroke. Animatorji iz zveze društev Krice Krace bodo poskrbeli za ustvarjalne delavnice, mini olimpijado, poslikavo obraza in še mnogo več. Ob koncu druženja bodo otroci prejeli simbolična darila. Ob 11. uri se bodo udeleženci zbrali na Domačiji Pr'Matjaž v Struževem, kjer bo sledilo druženje ob topli malici in pijači.

Poleg Kranja bo akcija potekala tudi v drugih gorenjskih občinah, kot so Kranjska Gora, Bled, Žiri in Kamnik. Različne šole, društva in organizacije, vključno z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave bodo sodelovale pri odstranjevanju invazivnih rastlin na območjih svojih občin. Vsaka občina bo imela določene zbirne točke in koordinatorje, ki bodo vodili prostovoljce.

"Z odstranjevanjem invazivnih rastlin lahko učinkovito preprečimo ali omejimo njihovo širjenje in s tem zmanjšamo negativne vplive na naše okolje. Zavedati se moramo, da je to dolgotrajen proces, ki zahteva vztrajnost in natančnost. Pridružite se akciji čiščenja in prispevajte svoj delež k ohranitvi naravnega ravnovesja. Veseli bomo vsakega para rok," ob tem dodajajo organizatorji akcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.