Kranj
1800 ogledov

V Kranj prihajajo priljubljeni igralci iz turških nadaljevank

Festival Krafft arhiv Krafft
Kranj se bo med 15. in 22. junijem znova prelevil v slovensko prestolnico filma in filmske igre s četrtim Kranjskim igralskim filmskim festivalom Krafft.

Festival Krafft, ki privablja ljubitelje filma iz vse Slovenije in tujine, letos obljublja še bolj pester program in zvezdniške goste, med katerimi so priljubljeni turški igralci, znani iz televizijskih serij, ter priznani mednarodni igralci, kot sta Zlatko Burić in Jakob Cedergren. Festival se že četrto leto zapored odvija pod okriljem Mestne občine Kranj in Slovenskega filmskega centra. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je na predstavitvi letošnjega programa izrazil navdušenje nad festivalom: “S prihodom igralcev in Kraffta se Kranj spremeni. Filmski navdušenci se lahko odpravijo na ogled filmov ali pa se udeležijo pogovorov z zvezdniki. Lani si je filme na Krafftu ogledalo največ gledalcev doslej, organizatorji pa pričakujejo, da bomo to številko letos še presegli.

Festivala v Kranju se veseli tudi direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, ob tem pa dodaja: "Slovenski filmski center z veseljem podpira Krafft, ki je festival v Sloveniji in širše, ki nastaja v organizaciji filmskih delavcev, če se smem izraziti na tak način, torej ustvarjalcev iz druge strani, izpred kamere, torej igralci."

Novinarska konferenca pred festivalom KRAFFT 2024 v Kranju | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Od leve vodja in avtorica programa ReActing Tina Hajon, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, programska direktorica festivala Krafft Maja Sever in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar Peter Šalamon ŽURNAL24

Organizatorji so danes razkrili urnik festivala Krafft. Že prvi dan festivala, ki ga bo odprla predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, bodo podelili nagrade Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev. Priznanje kontraplan bo prejel Gregor Bušić – Buši, igralski nagradi glas risanke Maša Derganc Veselko in Polona Juh, igralski nagradi veliki plan Diana Kolenc in Timon Šturbej ter igralsko nagrado “Ita Rina” za življenjsko delo Ivanka Mežan. Prvič pa bo na odprtju festivala nagradi podelilo tudi Združenje slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske. Veliko nagrado za posebne dosežke bo dobila Alenka Nahtigal, ustanoviteljica omenjenega združenja, veliko nagrado za življenjsko delo pa Gabrijela Flesichman, oblikovalka maske.

Programska direktorica festivala Maja Sever je poudarila, da izbor filmov še nikoli ni bil tako pester: “Selektor Taner Rumeli je v tekmovalni del uvrstil odlične filme, mnogi med njimi so že prejeli nominacije in nagrade na največjih festivalih.” Med filmi izstopa komična drama Jutri je še en dan, ki je v italijanskih kinih premagala Barbie in pretresla državo. O pravici razpravljajo prodoren mehiški film Slab igralec, francoska sodna drama Goldmanov proces in Razlaga za vse, v katerem na plano privrejo napetosti polarizirane madžarske družbe. Ljubezen tematizirata italijanski Ognjemet ljubezni, ki sledi resnični zgodbi homoseksualnih najstnikov na Siciliji, in iranski Moja najljubša torta. Za zlato jabolko se potegujeta tudi za oskarja nominirani Jaz, kapitan in preobratov polna drama Učitelj, v kateri naslovno vlogo učitelja v Palestini odigra lanski Krafftov nagrajenec Saleh Bakri. Spremljevalni program sestavljajo slovenski celovečerci, v katerih glavne vloge igrajo letošnji nagrajenci Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, turška filma Suhe trave in Deli deli olma ter nemško-srbska koprodukcija Resnica, ki je prejela študentskega oskarja. V glavni vlogi nastopa Nika Rozman, s katero bo po filmu potekal tudi pogovor. Posebnost letošnjega festivala je sicer obisk uveljavljenih turških igralcev, ki jih slovensko občinstvo pozna tudi iz priljubljenih serij. Med njimi sta igralki serije Zapeljivec Şerif Sezer in Sezin Bozaci ter Onur Özaydin iz serije Po poti resnice.

Şerif Sezer | Avtor: IMDb Şerif Sezer IMDb
Sezin Bozaci | Avtor: IMDb Sezin Bozaci IMDb
Onur Özaydin | Avtor: Onur Özaydin

Od danes so na voljo tudi vstopnice za posamezne filme, ki znašajo 5 evrov, ter poseben abonmajski paket za vseh deset tekmovalnih filmov, ki v predprodaji stane 29 evrov. Vstopnice so na voljo na spletni strani krafft.si.

 

Vrača se program za spodbujanje povezovanja filmskih in avdio-vizualnih igralcev v regiji

Krafft bo letos spet gostil tudi program ReActing as a Star. Direktorico Slovenskega filmskega centra Natašo Bučar veseli, "da je projekt, ki je namenjen mreženju in usposabljanju filmskih in AV igralcev, postal mednarodno prepoznaven. Projekt, ki smo ga zasnovali skupaj s filmskimi centri v regiji, v Slovenijo vsako leto pripelje uveljavljene igralce, pa tudi tiste, ki so se že prebili med zvezdnike, kot je to letos Zlatko Burić. Gre tudi za pomemben korak v smeri mednarodne afirmacije slovenskih igralcev, tako tistih, ki so vključeni v program Reacting kot tudi drugih. Na ta način se krepi prepoznavnost Slovenije in njene filmske kulture ter njenih igralcev."

Tina Hajon, vodja in avtorica programa ReActing, je dodala: “Veselimo se, da bomo na tokratnem ReActingu gostili odličen izbor vsestranskih in uspešnih igralk in igralcev iz regije, ki bodo v sklopu programa sodelovali z izvrstnimi kasting direktorji iz Danske, Italije in Velike Britanije ter režiserji iz nase regije. Z vrsto okroglih miz, mojstrskih tečajev in delavnic, odpiramo številne teme in sodelovanja, ki prispevajo k nadaljnjemu razvoju igralskih karier in uspešnejšim prihajajočim filmskim projektom. Zavedamo se pomena takšnih redkih srečanj z izjemnimi mednarodnimi strokovnjaki, saj se je izkazalo, da ti osebno in strokovno povežejo udeležence tudi po samem dogodku, kar je zagotovo navdih in motivacija za vsako novo edicijo ReActing.

ReActing as a Star je sicer pobuda Slovenskega filmskega centra ter združenj Pari Pikule in Secret Arts Cinema, ki sta producenta projekta, v sodelovanju s filmskimi skladi in centri iz Hrvaške, Srbije in Črne gore ter izobraževalnim programom Training and Skills, ki je del strokovnega dela Sarajevskega filmskega festivala - CineLink Industry Days ter Evropske filmske akademije, International Casting Directors Association (ICDA), platforme Filmmakers.eu in filmskega festivala KRAFFT. Prav tako je program že drugo leto zapored nosilec znaka Evropske filmske akademije (EFA) za izmenjavo znanja, s katerim zeli EFA podpreti izjemne projekte, katerih cilj je povezati posameznike, ki si svoje znanje želijo deliti s tistimi, ki so pripravljeni poslušati in se učiti.

Komentarjev 1
  • Avatar Jašna53
    Jašna53 05:50 08.junij 2024.

    A nima Kranj že šipcev zadost??