Kranj
2163 ogledov

V Kranju drastično povišanje cene vrtcev

Vrtec Bitnje Peter Šalamon
V Kranju se je s 1. junijem 2024 povišala cena vzgojno-varstvenih programov v vrtcih.

Višje cene vrtcev v Mestni občini Kranj (MOK) so posledica več dejavnikov, med katerimi izstopajo povečanje minimalne plače, višji regres za letni dopust, višji stroški surovih živil in storitev ter nujna vlaganja v kakovostno izobraževanje in varstvo otrok. "Cena se je povišala predvsem zaradi rasti plač, višjega regresa in višjih cen živil ter storitev. Da zagotovimo vzdržno poslovanje kranjskih vrtcev, smo bili primorani prilagoditi ekonomsko ceno," je pojasnila podžupanja Manja Zorko. Povprečno so se cene zvišale za 12,24 %, medtem ko se cena prilagojenega programa zvišuje za 2,26 % .

Tabela prikazuje primerjavo med veljavnimi in predlaganimi cenami za različne starostne skupine otrok v vrtcih: | Avtor: Tabela prikazuje primerjavo med veljavnimi in predlaganimi cenami za različne starostne skupine otrok v vrtcih:

MOK sicer že načrtuje ukrepe za blaženje finančnih bremen za starše. Že sedaj sicer omogočajo znižanje plačila vrtca za en dohodkovni razred za starše, ki se soočajo z reševanjem osnovnega stanovanjskega problema in so razporejeni v dohodkovne razrede od 2. do 6. Prav tako so uvedli določila, ki omogočajo proporcionalno zmanjšanje plačila v primeru vpisa ali pravočasnega izpisa otroka iz vrtca. Svetniki pa bodo poskušali najti dodatne rešitve, ki bi ublažile učinek povišanja cen, še posebej za družine z nižjimi dohodki.

"Naša zaveza je, da bomo na naslednji seji mestnega sveta predstavili spremembo pravilnika, ki bo omogočila dodatne olajšave za starše. Želimo zagotoviti, da bo predšolska vzgoja ostala dostopna in kakovostna za vse otroke, ne glede na socialno-ekonomski status njihovih družin. Poleg tega bomo preučili možnost uvedbe novih subvencij za tiste starše, ki imajo več otrok v vrtcu, ter dodatne popuste za tiste, ki se soočajo z izjemno težkimi finančnimi razmerami. Mestna občina Kranj se zaveda pomena predšolske vzgoje in bomo storili vse, kar je v naši moči, da zagotovimo dostopnost za vse," je za konec obljubila Zorko.

 

Komentarjev 1
  • jakec42 08:41 09.junij 2024.

    Za prišleke so popusti!