Kranj
114 ogledov

Vrhunec Kraffta podelitev zlatih jabolk

Nagrade Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft Zlata jabolka Krafft
Kranjski igralski filmski festival Krafft, ki se je odvijal že četrto leto zapored, se je zaključil s podelitvijo prestižnih nagrad zlato jabolko.

Festival Krafft, ki v središče postavlja igralske dosežke, je letos znova dokazal, da je prostor, kjer se srečata umetnost in občinstvo v svoji najčistejši obliki. Festival je nastal v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Finančno ga podpira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije, partnerja festivala pa sta Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev in Zavod Carnica.

Glavna nagrada festivala je letos pripadla iranski igralki Lili Fahradpour, ki je očarala s svojo vlogo Mahin v filmu "Moja najljubša torta". Žirija, ki ji je predsedovala priznana slovenska igralka Nina Ivanišin Janežič, je v obrazložitvi zapisala: "Igralka občinstvu ponudi briljantno in nepozabno uprizoritev, s katero z manj pove več. Tako empatično in realistično uspe prikazati življenje z vsemi lepimi in tragičnimi trenutki ter vsemi hrepenenji in željami, da se sploh ne zdi, da gledamo film, temveč da smo v njem kot nemi opazovalci."

Med nagrajenimi je bila tudi italijanska igralka Paola Cortellesi, ki je za svoj režijski prvenec "Jutri je še en dan" prejela zlato jabolko za glavno vlogo. Njen lik ponosne ženske, ki se le na videz zdi ponižna, je bil žiriji všeč zaradi sarkazma in gledaliških oblik, s katerimi je vnesla humor v težke življenjske situacije. Tretjo nagrado je prejela mehiška igralka Fiona Palomo, ki v meta-filmu "Slab igralec" upodobi žrtev posilstva. Žirija je zapisala, da je Palomo "grozne dogodke, ki jih glavni lik prestaja, občinstvu predstavila s prepričljivo čistostjo brez osebnega obsojanja." Poleg individualnih dosežkov je bil nagrajen tudi celoten igralski ansambel filma "Ognjemet ljubezni", ki je po mnenju žirije občinstvo s harmonijo, povezanostjo in igralsko pristnostjo popeljal na posebno popotovanje v Italijo osemdesetih let. Nagrado so v imenu ansambla osebno prevzeli igralca Gabrielle Pizzuro in Enrico Roccaforte ter kasting direktor Maurillio Mangano.

Na festivalu so bile podeljene tudi študentske nagrade. Diana Kolenc je prejela nagrado za najboljšo igro v študentskem filmu za vlogo Lize v filmu "Razglašena", za najboljšo režijo igralca pa je nagrado prejel Kristian Bernard Irgl za film "Alenka".

"Filmi v letošnjem tekmovalnem programu so prepričali tako publiko kot žirijo. Med desetimi celovečerci, ki so se potegovali za nagrade zlato jabolko, jih je kar sedem v Kranju doživelo slovensko premiero. To je za nas poseben dosežek, saj mesto zaradi Kraffta postaja ena od destinacij za ljubitelje filma," je ob koncu festivala dejala programska direktorica festivala Maja Sever.

Festival Krafft, edini filmski festival v regiji, ki ga organizirajo igralci, je v enem tednu združil celovečerne filme v tekmovalnem in spremljevalnem programu, kratke in študentske igrane filme. Predsednik festivala Branko Završan je ob zaključku festivala napovedal: "Po tem, ko je letošnji selektor Taner Rumeli opravil odlično delo, že razpravljamo o tem, kakšni filmi nas v Kranju čakajo prihodnje leto, ko praznujemo prvih pet let festivala. Program bo prvi obletnici primerno razgiban in bogat."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.