Kranj
97 ogledov

Zvezdniški začetek Kranjskega filmskega festivala Krafft

Odprtje festivala Krafft, nagrajenke, nagrajenec in Urška Klakočar Zupančič, Kranj Primož Pičulin
Sobotni večer je bil v Kranju obarvan zvezdniško, saj se je s podelitvijo igralskih nagrad začel četrti Kranjski igralski filmski festival Krafft.

Odprtje festivala Krafft je svečano opravila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ob tej priložnosti so podelili stanovske nagrade Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, ki nagrajujejo največje igralske dosežke preteklega leta. Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela Diana Kolenc za svojo upodobitev reševalke Lare v filmu "Opazovanje". Timon Šturbej pa je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo, in to kar za tri različne filme: "Jezdeca", "Zbudi me" in "Opazovanje".

Polona Juh in Maša Derganc Veselko sta bili nagrajeni za najboljši glas risanke, svoje glasove pa sta posodili likom v priljubljeni risanki "Ela, Oskar in Hu". Posebno priznanje kontraplan so igralci podelili Gregorju Bušiću, vozniku, ki s svojo energijo skrbi za dobro vzdušje na snemanjih. Nagrado za življenjsko delo, ki jo je prejela Ivanka Mežan, pa je v njenem imenu prevzela hči Maja Žumer.

Poseben trenutek na festivalu je bila tudi prva podelitev nagrad Združenja slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske. Barbara Cerar je ponosno podelila nagradi Alenki Nahtigal za posebne dosežke in Gabrijeli Fleischman za življenjsko delo.

Festivalski program, ki vključuje filmske projekcije, brezplačne koncerte in strokovni program, namenjen igralcem, bo v Kranju potekal še do sobote, 22. junija. Med vrhunce tedna sodijo mojstrski tečaji in obiski priljubljenih turških igralcev, kot sta Onur Özaydin in Sezin Bozaci, ki oboževalce navdušujeta v serijah "Po poti resnice" in "Zapeljivec". Festival Krafft in Mestna občina Kranj pa še posebej spodbujata ljubezen do filma pri mladih. Letos bodo tako brezplačne šolske projekcije obiskali rekordno število kranjskih učenk in učencev, kar potrjuje rastoč interes in podporo za filmsko umetnost med mladimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.