Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4195 ogledov

Hišo za poplavljeno družino zgradili občina in donatorji, politiki se pa slikajo

Hiša poplavljenci Slovenj Gradec Občina Slovenj Gradec
Danes bo družina iz Velunje dobila ključe nove hiše, prvozgrajene po lanskih poplavah. Zgradili so jo občina in donatorji, Robert Golob pa se bo udeležil dogodka.

Nekaj dni pred prvo obletnico lanskih katastrofalnih poplav bodo na naslovu Podgorska cesta 40a v Slovenj Gradcu odprli vrata prve hiše za poplavljeno družino v Sloveniji.

Postavili so jo Mestna občina Slovenj Gradec, podjetje Pergola iz Radelj ob Dravi in številni donatorji iz vse Slovenije. "V torek, 23. julija 2024, bo postala nov, varen dom za eno od družin iz območja mestne občine, ki se je zaradi ogroženosti znašla na seznamu za izselitev vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih," piše na spletni strani občine.

Simbolično so jo poimenovali Hiša novega začetka. Zanjo sta si v jeseni 2023 v roke segla direktor podjetja Pergola iz Radelj ob Dravi Vidko Švajger in župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler.

Do zaključka gradnje se jima je pri gradnji dobrodelnega doma za poplavljeno družino pridružilo 37 donatorjev iz vse Slovenije.

Temeljni kamen

Temeljni kamen za pritlično montažno hišo, veliko 113 kvadratnih metrov, so položili januarja letos, slovesnosti pa sta se udeležila Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport ter Boštjan Šefic, državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah 2023.

Hiša poplavljenci Slovenj Gradec | Avtor: Občina Slovenj Gradec Občina Slovenj Gradec
"To je naš mali, a pomembni prispevek k rešitvi stisk premnogih družin, ki so tudi na Koroškem zaradi poplav izgubile domove," je takrat povedal župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler.

"Že avgusta 2023, ko smo bili priča katastrofalnim poplavam, smo vedeli, da se bomo odzvali in po svojih najboljših močeh nekomu pomagali. Za pomoč smo navdušili tudi svoje kooperante in dobavitelje," pa je dejal Vidko Švajger, ter dodal, da se za dobrodelnost niso odločili zaradi medijske pozornosti, pač pa zaradi srčnosti in sočutja do ljudi v stiski.

Hiša zgrajena v treh mesecih

Februarja so vlili temeljno ploščo, že en teden kasneje pa so na gradbišče pripeljali elemente nove hiše. Še nekaj dni kasneje je hiša dobila tudi streho, tako je bil objekt zunaj končan, vključno s fasado, kleparskimi in krovskimi deli.  

Hiša poplavljenci Slovenj Gradec | Avtor: Občina Slovenj Gradec Občina Slovenj Gradec
Že konec februarja so izvajalci vlili estrihe. Da so se čim prej izsušili, so v začetku marca izvedli fino montažo elektroinštalacij ter montažo in zagon toplotne črpalke.

Aprila so začeli notranja dela, najprej slikopleskarska, sledilo je polaganje keramike in parketa, montaža sanitarne opreme. Konec aprila so se dela zaključila z montažo notranjih vrat.

Do prvomajskih praznikov, kot je donator skupaj s številnimi dobavitelji in izvajalci tudi obljubil, je bila hiša zaključena. Prav tako okolica. Donatorji so uredili parkirišče, posejali travo in poskrbeli za okrasne gredice.

Od začetka maja je hiša čakala na odločitev vladne službe za obnovo, kdo in kdaj se lahko vseli vanjo.

Hiša poplavljenci Slovenj Gradec | Avtor: Občina Slovenj Gradec Občina Slovenj Gradec
Hiša je junija dobila še hišno številko.

Donatorji, poleg Mestne občine Slovenj Gradec in podjetja Pergola:

Avtoprevozništvo Kodrič, Atermika, Alrosa Eko, Benders, Biro23, Belak Mozaik, DBT, EnND, Elmitel, Elmed, EM-RA, Grama, Galu, Ibus, Kabeltech, Kalcer, Kamnoseštvo Podpečan, Komunala Slovenj Gradec, Kocerod, Koles, Kuster, Kograd Igem, Konik, Lesna,  Lions klub Slovenj Gradec, Marex, Projektivni biro, Mejra Ogris, NIG, Radles,  Remoplast, Reklame Kašnik, Raja – Tlaki, Romet, Loni Mont, Saint – Gobain, SA&E, Sieko, Sanjski vrtovi, Švajger Dejan, Verdinek, VOC Celje.

 

Komentarjev 17
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:20 23.julij 2024.

    PR služba od goloba je naredila veliko napako. Kaj je golob zaslužen pri tej hiši? Nič!!!

  • Avatar lopov
    lopov 14:06 23.julij 2024.

    MAFIJOZI LAŽNJIVCI KI NISO PRISPEVALI CENTA SE HODIJO SLIKAT NAGNAT ŠEFICAIN OSTALE PARAZITE

  • Avatar rajko55
    rajko55 14:05 23.julij 2024.

    Če pa tole ni višek brezobzirnosti in hinavščine pa res ne vem kaj je... Da ga ni niti malo sram.