V tem času ne sadimo oziroma sejemo na prosto, razen ene izjeme. To je jesenski česen. Zanj je še vedno čas, da ga posadimo. Pri sajenju česna je dobro upoštevati nekaj nasvetov in si tako zagotoviti obilen in zdrav pridelek naslednje leto.
Na gredicah je še vedno nekaj zelenjadnic, nekatere med njimi bodo brez težav preživele nizke zimske temperature, druge pa je pred mrazom boljše zaščititi. Brez večjih težav bodo dolgo v zimo na vrtu vztrajali por, listni in brstični ohrovt in rdeči radiči. Le malo jih obsujemo z zemljo ali zagrnemo z zastirko, pred tem pa jih odstranimo odmrle liste. Nizke temperature bodo dobro prenesli tudi motovilec in zimske solate, le njihova rast se bo upočasnila ali celo zaustavila.
Za njih je obvezna zaščita
Če imamo na gredicah še vedno cvetačo, brokoli, kitajsko in navadno zelje, poskrbimo za njihovo zaščito. Enako velja za radič štrucar, castel franco in palla rosa ter za endivijo, blitvo in špinačo. Če na motovilec in zgodnjo zimsko solato ne želite čakati predolgo, pa je dobro poskrbeti tudi za njuno zaščito.
Prazne grede in povečanje vrta
Če še nismo, je zdaj res skrajni čas, da prazne gredice očistimo plevela in ostankov, zrahljamo površino in prekrijemo z debelo plastjo slame ali listja. Na kompostnem kupu naj končajo le ostanki rastlin.
Gnojenje in kolobar
Že zdaj lahko tudi načrtujemo zasaditev v naslednji sezoni. To je še posebej pomembno, če za gnojenje še vedno uporabljamo hlevski gnoj. Zemlji ga je treba dodati zdaj in ne spomladi, pri tem pa upoštevati, da gnojimo le eno četrtino zelenjavnega vrta. Hlevski gnoj namreč ob pravilnem kolobarjenju zadostuje za tri rastne sezone, zato ga dodamo le gredice, kjer bodo v prihodnje leto rasle najbolj požrešne zelenjadnice, na primer zelje, brokoli, cvetača in plodovke.
Narišemo torej sadilni načrt in pri tem upoštevamo kolobar, gnojenje in dobre sosede. In ne pozabimo na kompostni kup. Sestavimo novega, dodamo pa mu lahko nekaj uležanega hlevskega gnoja in pepela, a z nobenim od teh ne pretiravamo. Za zgornjo plast pa uporabimo slamo.
Kopiraš,pokažeš,zaslužiš