Pod streho > Na vrtu
20624 ogledov

Vrtičkarje septembra čakajo pomembna opravila

setev Profimedia
September je čas, ko na zelenjavnem vrtu tradicionalno sejemo in sadimo solatnice in špinačo, tudi redkvico, na začetku meseca grah in črno in belo redkev. A tudi za radič še ni prepozno.

Zaradi vse bolj vročih poletij, ki se z relativno visokimi temperaturami raztegnejo v september in celo v oktober, pa je začetek meseca primeren tudi za sajenje endivije in nekaterih radičev. Nič še ni prepozno, če ste zaradi visokih temperatur avgusta s sajenjem čakali.

radič | Avtor: Profimedia Profimedia

Vremenske spremembe tudi vrtičkarje vse bolj silijo, da vrtni koledar setev in sajenja ter s tem povezanih opravil prilagajajo. Če še niste, najprej torej posadite zdrave sadike endivije, zadaj je na voljo tudi zimska različica, in radiča. Predvsem štrucar, palla rosa in castelfranco so vrste, za katere še ni prepozno. Prav tako ni prepozno za setev tržaškega solatnika za rezanje. Prvega si bomo lahko privoščili že v prvi polovici oktobra.

Senčenje ni potrebno, le vlage naj bo dovolj

Mladih sadik zdaj ne bo treba več senčiti, saj po napovedih vremenoslovcev ni več pričakovati, da se bodo povzpele krepko čez 30 stopinj Celzija. Še vedno pa je prav, da zemljo pred sajenjem zrahljate in jamice, v katere boste sadili, pred tem dobro namočiti. Tudi v dneh potem je treba preverjati, ali imajo mlade rastlinice dovolj vlage. A to ne velja le za sadike radiča, temveč tudi za sadike solatnic oziroma za njihove posevke, če se odločite za setev.

Čas je tudi za setev motovilca

motovilec | Avtor: Profimedia Profimedia
V senco visokih rastlin, na primer paradižnika, paprike in visokega fižola septembra sejemo motovilec, lahko pa mu izberemo samostojno gredo. Sejemo ga v vrste, kar olajša rahljanje zemlje, lahko pa počez. Pomembno je, da ga sejemo plitvo, saj za kalitev potrebuje nekaj svetlobe, in prst nekoliko stisnemo, lahko z grabljami, da se seme sprime s površino. Več o setvi in skrbi za motovilec v prvih 10 dneh pa lahko preberete tukaj.

Ne pozabite na zimske solate

Od solatnic lahko zdaj sejemo še rukolo in zimske solate. Zelo dobro se obnesejo krhkoliste pariška, posavka in  vegorka, med mehkolistnimi pa zimska rjavka in nansen. Zimske solate bodo prezimili, prve glavice pa bomo rezali aprila. Setve ni treba zaščititi, pozorni bodite le na to, da jih ne sadite v bližini peteršilja.

September je pravi čas tudi za setev špinače, blitve in redkvice ter stoletne čebule. Podobno kot motovilec tudi špinačo sejemo v presledkih, na primer na 10 dni, tako da je sveža na voljo dlje časa.

Obnovite ali postavite nove visoke grede

Visoke grede | Avtor: Profimedia Profimedia
Toplo septembrsko vreme je kot nalašč, da obnovimo stare in postavimo nove visoke grede. V na novo napolnjenih bodo zaradi še vedno dovolj visokih temperatur potekali procesi razkrojevanja, zato se bo že jeseni v njih začel ustvarjati kakovostna humusna plast. Če jih prekrijemo z debelo plastjo slame ali listja, bodo visoke grede spomladi brez večjega dela pripravljene na setev in sajenje posevkov v novi vrtičkarski sezoni.

Gredice naj ne bodo gole

Poskrbite tudi, da druge gredice, s katerih ste že pobrali pridelke, na njih pa ne boste sejali ali sadili novih zelenjadnic, zrahljate, očistite plevela ter zastrete z debelo plastjo slame ali listja. Tako boste preprečili njihovo izsuševanje in izpiranje hranljivih snovi. Mikro življenje se bo v njih nadaljevalo, zato spomladi pripravljene na naslednjo sezono. Le nekaj domačega komposta jim bo treba dodati.

Če bo september še topel, bomo plodovke lahko pobirali še v oktober. Poskrbeti je treba le, da imajo dovolj vlage.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.