Pod streho > Varčna hiša
43701 ogledov

Zadnji podatki: Zavrnejo jih že polovico

sončna elektrarna Profimedia
Elektrodistributerji, ki zavrnejo vse več soglasij, sporočajo, da bodo vse vloge za priključitev sončnih elektrarn, ki se še lahko vključijo v net metering, izdali najkasneje do poletja. Ponudniki pa pozivajo, da se za postavitev sončne elektrarne dogovorite čim prej, saj je časa le do konca leta.

Vlagatelji, ki so tik pred iztekom 2023 oddali vloge za izdajo soglasja za priključitev (SZP) samooskrbne sončne elektrarne, še vedno čakajo. Kar je razumljivo, saj se je število oddani vlog zaradi izteka net meteringa, v zadnjih treh mesecih lani izjemno povečalo. Po podatkih elektrodistributerjev je daleč največ vlog na njihove naslove prispelo decembra 2023. 

Vloge rešene do poletja

Lani so največ vlog za izdajo soglasja za priključitev samooskrbe prejeli v Elektru Maribor, in sicer 14.044. "Iz leta 2022 je bilo v leto 2023 prenesenih 1507 vlog za izdajo SZP za samooskrbe. V letu 2023 smo rešili 7776 teh vlog. Veliki naval je bil v zaključku decembra, samo v zadnjem tednu leta 2023 smo prejeli 1214 tovrstnih vlog," pravijo. 

Tako so imeli začetku letošnjega leta 7780 nerešenih vlog, kar pomeni, da »moramo v najkrajšem času rešiti toliko vlog, kot smo jih v celotnem letu 2023. "Konec aprila 2024 je bilo še 4109 nerešenih vlog, preostale pa nameravamo rešiti najkasneje do konca junija 2024".

V Elektru Ljubljana so lani prejeli 13.871 vlog za izdajo soglasja za priključitev sončne elektrarne na interno inštalacijo uporabnika, od tega 55 odstotkov ali 7625 v zadnjih treh mesecih, samo decembra so prejeli več kot 4100 vlog. Iz obdobja pomenjenih treh mesecev so večino vlog že obdelali, čaka pa jih še 327. Odločbe za te naj bi izdali še ta mesec. 

Tudi v Elektru Celje so v zadnjih treh mesecih lani prejeli več kot polovico vseh vlog, natančneje 6430 od 11.910 vlog za razpršene vire. "Trenutno na rešitev še čaka okoli 2260 vlog iz zadnjih treh mesecev lanskega leta, predvidoma bodo vse obdelane do sredine julija"

"Leta 2023 smo prejeli 5301 vlog, oktobra 626, novembra 715 in decembra 1670 vlog," pravijo v Elektru Primorska. To pomeni, da so v zadnjih treh mesecih lani prejeli skoraj 57 odstotkov vseh vlog. Do zdaj so obdelali približno 1500 vlog, na obdelavo pa jih čaka še približno 1000, kot navajajo, bodo vse obravnavane do konca julija. 

Najmanj vlog so lani prejeli na Elektru Gorenjska, 4203, od tega pa kar 61 odstotkov v zadnjih treh mesecih. Do konca aprila so obdelali 3373 vlog, vlagateljem, ki na obravnavo še čakajo, pa sporočajo, da bodo vse vloge obdelane do junija. 

Zavrnjenih polovica obravnavanih vlog

Z velikim številom vlog se pri vseh elektrodistributerjih povečuje tudi število zavrnjenih ali delno zavrnjenih vlog za izdajo soglasja za priključitev. Največ vlog so zavrnili na Elektro Maribor, ker "obstoječe omrežje na določenih območjih ne more absorbirati želene proizvodnje ob prenizki porabi. Delež zavrnjenih odločb je v prvih štirih mesecih tega leta 50,7-odstoten".

V Elektru Celje so lani zavrnili 18 odstotkov obdelanih vlog, v Elektru Ljubljana je delež zavrnjenih vlog, prejetih leta 2023, 24-odstoten, delež izdanih SZP z omejeno močjo pa 7,4-odstoten.

V Elektru Gorenjska so zavrnili devet odstotkov lani obdelanih vlog, med tistimi, ki so jih obravnavali letos, pa je delež zavrnjenih sedem odstotkov. V Elektru Primorska so zavrnili približno 10 odstotkov lanskih vlog, ki so jih obravnavali letos, približno pet odstotkov pa so jih izdali z zmanjšano močjo. 

Zanimanje za postavitev samooskrbne sončne elektrarne je letos bistveno nižje, kot je bilo lani, saj možnosti za vključitev v shemo net meteringa ni več. Tako je vseh pet elektrodistributerjev skupaj letos prejelo nekaj več kot 1000 vlog, največ v Elektru Maribor, 400. 

Še je čas, a pohitite

Vlagatelji, ki so vloge za izdajo soglasja za priključitev oddali do konca decembra lani, morajo sončne elektrarne postaviti in v omrežje priključiti najkasneje do konca decembra letos, če se želijo vključiti v shemo net meteringa. Ali jim bo to uspelo, ni odvisno le od tega, ali so soglasje že dobili ali ne, temveč tudi od zasedenosti ponudnikov in monterjev naprav. 

Kolikšni so roki za postavitev samooskrbne sončne elektrarne, smo preverili pri petih ponudnikih, članih slovenskega združenja za fotovoltaiko. 

"Glede na povečano število povpraševanj in montaž smo se pravočasno kadrovsko okrepili in povečali število ekip monterjev. Prav tako smo poskrbeli za zadostno zalogo materiala. S tem svojim strankam montažo zagotovimo najkasneje v treh tednih, potem ko je pripravljen projekt za izvedbo," pravijo v Plan-Net Solar. Ob tem dodajajo, da tisti, ki soglasja že imajo, s postavitvijo naj ne odlašajo, saj si bodo le tako zagotovili dovolj časa, da po montaži vložijo vso zahtevano dokumentacijo za priklop. 

Zgolj en mesec ali celo manj stranke na postavitev sončne elektrarne čakajo tudi v podjetju Sol navitas. Tudi tu svetujejo, da investitorji sončne elektrarne postavijo čim prej po prejemu soglasja, da bodo imeli elektrodistributerji dovolj časa za obdelavo vlog in priklop elektrarn, saj se lahko zgodi, da ne bodo mogli priklopiti vseh SE do konca leta. Škoda bi bilo zamuditi in izgubiti možnost net metering shem, dodajajo 

V podjetju Enerson, kjer je čakalna doma največ en mesec, menijo, da je še "možna pravočasna postavitev sončnih elektrarn, če se bodo stranke dogovorile z izvajalcem do konca poletja, zato je pametno, takoj po pridobljenem soglasju potrditi ponudbo oz. se postaviti v vrstni red, da je dovolj časa za montažo in predvsem ureditev birokracije".  

Najkrajšo čakalno dobo imajo, sodeč po njihovih besedah, v podjetju SunContract. "Že lani smo vzpostavili številčne in visoko usposobljene ekipe. Zato imamo tudi letos možnosti za hitro in kakovostno montažo sončnih elektrarn. Svojim strankam zagotavljamo zelo kratke roke za postavitev, in sicer izvedemo montažo sončne elektrarne že v enem tednu. Seveda mora biti streha pripravljena za montažo in pridobljeno soglasje."

Strankam pa odsvetujejo čakanje na jesenske mesece, prav tako pa naj se ne zanašajo na ugibanja, ali bo država podaljšala rok za postavitev sončne elektrarne v prihodnje leto.

V Gen-I imajo nekoliko daljšo čakalno dobo, trenutno je ta štiri mesece. "Vsem, ki že imajo pridobljeno soglasje za priključitev po sistemu net metering, svetujemo, da v čim krajšem času poiščejo izvajalca ter pripravijo objekt na montažo, če to zahteva lokalni elektrodistributer. Do zapletov oz. podaljšane časovnice projekta iz naslova povečanega zanimanja bo lahko prihajalo v fazi priklopa sončne elektrarne na omrežje, na kar so pri elektrodistribucijah že opozorili". 
 
V nobenem od podjetij ne delajo razlik med strankami, ki so vloge za soglasja za priključitev oddale oziroma si uredile same, in tistimi, ki so to naredile prek ponudnika. Stranke obravnavajo enakovredno, po vrstnem redu odločitve, da sprejmejo ponudbo posameznega podjetja. 

 

Komentarjev 10
  • Grof 18:10 20.maj 2024.

    Ico, Golob proučuje besedo, odpeljalo, zapeljalo, ga bodo odpeljali, kam bo odpeljan, verjetno na Dob, tudi narod sprašuje, kam ga bodo odpeljali, kam že, na beraško palico, …itd.

  • 4krogci 12:58 20.maj 2024.

    SLO ponudniki postavitve SE racunajo v povprecju 1000€ po kW v primeru priklopa n aomrezje....ce dodamo se baterije in vsaj delno delujoc offgrid sistem smo takoj pri ceni 2000€ po kW... v lastni izvedbi (govorimo o istih znamkah panelov in ...prikaži več razsmernikov in baterij, kot jih ugrajujejo nasi ponudniki) smo pa pri polni offgrid sistemu z kvalitetnim pregledom delovanja in baterijami, ki v normalnih pogojih zagotavljajo vsaj 10 dni slabega vremena z celo na okoli 900€ po kW.... tolk o zelenem prehodu

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:17 20.maj 2024.

    To se pravi,da nočejo zelene energije,pa kdo je tle tuknjen?