Popotnik
508 ogledov

Očarljiva in odmaknjena soteska na severozahodu države

Korita Mlinarice
1/5
Google maps
V dolini reke Soče, ki je že sama po sebi privlačna za obisk, se skriva tudi manj poznana atrakcija.
Med Prisojnikom in Razorjem leži odmaknjena visokogorska krnica Mlinarica, ki s svojimi snežišči napaja potok Mlinarico. Ta je dolg 1300 metrov in izvira na nadmorski višini 1850 metrov. Potok, ki ima velik padec – na 700 metrih dolžine ima namreč kar 300 metrov padca, je izdolbel Korita Mlinarice. Območje so leta 1990 razglasili za naravno znamenitost soteska Zarica pri nas Popotnik Ste že videli ta skriti čudež narave?

Korita se nahajajo na nadmorski višini 770 metrov, dosežemo pa jih po 5 minutah hoje, pri čemer premagamo 20 metrov višinske razlike.

Korita Mlinarice | Avtor: Google maps Google maps
Korita so do enega metra široka in do sto metrov visoka, na koncu korit lahko opazimo tudi osem metrov visok slap, nad njim pa se bohotita še dva polkrožna erozijska lonca,  imenovana tudi draslji. 

Korita Mlinarice | Avtor: Google maps Google maps
V notranjem delu, ki ga ne moremo raziskati brez opreme, je še več slapov, skočnikov in tolmunov, vendar vsi niso dostopni za turiste. Športne aktivnosti v koritih niso dovoljene. Le nekaj metrov za tem, ko reka Mlinarica pride iz korit, se izlije v reko Sočo. 
reka Nadiža pri nas Popotnik Pravljična soteska, kjer se lahko osvežite

Do korit lahko pridemo po Soški poti – iz Zgornje Trente do njih je zgolj pet minut hoje. Do izhodišča pridemo, če parkiramo le nekaj sto metrov za oznako 49. serpentina vršiške ceste, pri čemer parkirišče ni v senci.

Korita Mlinarice | Avtor: Google maps Google maps
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice