Popotnik
264 ogledov

Nova turistična znamenitost, ki že zbuja zanimanje

Gorica Profimedia
Do konca pomladi 2025 bo obiskovalcem na Goriškem na voljo prenovljena turistična znamenitost.

Nova Gorica in italijanska Gorica se zavzeto pripravljata na prihodnje leto, ko bosta postali prvi čezmejni Evropski prestolnici kulture. Na tem območju se tako v prihodnjem letu obeta izjemno pester program in številni kulturni dogodki. Celotno dogajanje v prihodnjem letu si lahko pogledate na spletni strani dogodka. 

nova gorica izjemna čast Popotnik To slovensko mesto bo prihodnje leto v središču dogajanja

Tudi v luči EPK Nova in "stara" Gorica snujeta številne novosti, s katerimi bi pritegnili obiskovalce k obisku mest. Do konca pomladi 2025 bo obiskovalcem tako med drugim v Gorici na voljo tudi prenovljeni park Basaglia. Vsaj tako je napovedal deželni odbornik za premoženje Sebastiano Callari. "Operativno smo že začeli s projektiranjem, o čemer pravzaprav razmišljamo že vrsto let, med katerimi je park doživljal tudi obdobja razpadanja. Poskrbeti želimo za ohranjanje zgodovine in dediščine, ki je pomembna za celo državo, saj se je tu rodila reforma Basaglia," je poudaril deželni odbornik.

Park se nahaja v podturnski četrti in na eni strani meji neposredno s Slovenijo. Gre za peti največji park v mestu, in če ne upoštevamo velikih parkov ob reki Soči, ga po velikosti prekosi le park goriškega gradu. "Vsekakor gre za območje, ki ga je treba turistično razviti. Poleg tega tudi samo mesto potrebuje ta velika zelena pljuča, ki segajo tudi v Slovenijo. Menimo, da lahko park mladim ponudi nove priložnosti," je prepričan Callari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Veronica Volpi (@verovolpi)

Pestra je tudi sama zgodovina parka. Leta 1911 so še pod habsburškim cesarstvom tu odprli umobolnico, leta 1933 še deželno psihiatrično bolnišnico. S prihodom Franca Basaglie leta 1961 pa je ta kraj postal središče reforme, ki je za vselej spremenila pristop do duševnih bolnikov. "Želimo si, da bi nekdanje ‘mesto norcev’, ki je bilo tudi območje trpljenja, postalo območje novega razvoja Gorice," je razložil deželni odbornik.

grad Cmurek Slovenija Popotnik Eden izmed bolje ohranjenih slovenskih gradov z zelo žalostno zgodovino

"Nismo le prestolnica kulture, ampak tudi zgodovine," pa je poudaril goriški župan Rodolfo Ziberna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice