Popotnik
28774 ogledov

Pravljična soteska, kjer se lahko osvežite

reka Nadiža Profimedia
Turkizno modra reka, ki se vije pod dolgim grebenom Kobariškega Stola, je zaradi številnih prodišč, tolmunov in korit priljubljena točka kopalcev.

Na severozahodnem delu naše države poleg prečudovite Soče nič kaj sramežljivo nase opozarja tudi reka Nadiža. Zaradi sorazmerno visoke temperature – ta poleti doseže tudi 20 °Celzija–, čiste vode in mirnega toka je primerna za kopanje in zato predvsem v poletnem času priljubljena izletniška točka.

Pokljuška soteska jo poznate? Popotnik Nepoznana, a dih jemajoča soteska blizu Bleda

Njen hudourniški značaj ustvarja številna prodišča, tolmune in korita, ki poleti privabljajo številne kopalce. Polega tega naj bi imela ena najbolj čistih in najtoplejših alpskih rek po ustnem izročilu celo zdravilen učinek, saj naj bi celila rane.

Nadiža po izvoru besede pomeni voda, ki z močnim virom privre na dan. Prvič so reko omenjeili že v 7. stoletju, in sicer v knjigi zgodovina Langobardov (Historia Langobardorum), kjer je Pavel Diakon opisal prihod Slovanov, bitko med Langobardi in slovanskimi bojevniki leta 670 ob reki Nadiži.

Je hudourniškega značaja, zato ima več izvirov. Njeno porečje obsega 309 km², pri čemer od sotočja Belega in Črnega potoka do izliva potoka Legrade teče po državni meji med Slovenijo in Italijo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nada Pajntar (@pajntarnada)

Pred obiskom doline reke Nadiže opozarjamo, da je od lanskega leta na omenjenem območju veljaven poletni režim, ki velja od 15. junija do 31. avgusta, in sicer na dostopnih mestih ob Nadiži na Robiču, v Podbeli, ob Napoleonovem mostu in v Logjeh. S kobariške občine so takrat sporočili, da bodo v tem času vsak dan med 9. in 19. uro na prej omenjenih mestih pobirali nadomestilo za parkiranje v višini 1,5 evra na uro oziroma deset evrov za ves dan. 

reka Nadiža pri nas Popotnik Na tej priljubljeni turistični točki uvedli poletni režim, obiskovalci na nogah

Bolj kot plačilo parkirnine je takrat uporabnike družbenih omrežjih zmotilo predvsem pravilo, da je na kopalnih mestih od 15. junija do 31. avgusta med 9. in 19. uro prepovedano kopanje domačih živali ter njihovo zadrževanje na obrežju reke. Mnogi spletni uporabniki so bili mnenja, da gre za prestrog ukrep, češ da okolje bolj onesnažujejo ljudje kot psi.

Če bi se pred namakanjem v osvežujoči vodi potepali po okolici ali vam je ljubše grizenje kolen, vam v dolini reke Nadiže in okolici zagotovo ne bo dolgčas. Podate se lahko na bližnji Stol, ki je poleti pravi raj za jadralno padalstvo, kolesarski izlet ali raziskovanje odmaknjenih vasi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar karjola
    karjola 08:27 24.avgust 2024.

    Bravo! pimveč reklame da sigurno pride pou miljarde ljudi v ta neokrnjen kotiček. Nihče noče množičmega turizma. Tja v vašo žabarijo si jih peljite.

Sorodne novice