Popotnik
17831 ogledov

Prav posebno doživetje v spregledanem delu Slovenije

reka Vipava Google maps
Vipavska lepotica ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.
V vročih poletnih dneh marsikdo osvežitev poišče v naravi, ki ponuja najrazličnejše možnosti. Nekateri še vedno prisegajo na morje, drugi na jezera, določeni pa osvežijo v bližnji reki. V Sloveniji najdemo 48 odsekov kopalnih voda, namenjenih kopanju, njihovo stanje pa se od odseka do odseka razlikuje. Preden se odpravljate namočit, je iz zravstvenih razlogov priporočljivo preveriti najnovejše podatke in morebitna obvestila Agencije RS za okolje, ki ažurno posodablja Karto kopalnih voda
nova gorica izjemna čast Popotnik To slovensko mesto bo prihodnje leto v središču dogajanja

Če pa vam ni zgolj do namakanja v vodi, lahko premislite o vodni aktivnosti, ki od vas zahteva tudi nekaj gibanja. V zadnjih letih je vedno bolj priljubljena počitniška dejavnost supanje. Ena izmed bolj zanimivih rek za tovrstno aktivnost je tudi reka Vipava, ki kljub mnogim hudourniškim pritokom slovi kot počasna reka.

Na plano v več izvirih privre v majhnem mestecu Vipava, pod strmim pobočjem Nanosa. Ob njej so v preteklosti delovali številni mlini, najlepši še ohranjen je mlin Pekel v bližini Dornberka. V spodnjem toku vipavska lepotica lenobno ustvarja številne izredno lepe zavoje, ki večjih preglavic ne delajo niti manj izkušenim suparjem

reka Vipava | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Supanje po reki Vipavi nam prinese poglede na mešanico visokih, starih dreves in vinske trte. Vijugasta lepotica na več delih koncih skriva majhne brzice, na poti pa srečamo tudi krasne tarzanke, s pomočjo katerih je osvežitev več kot zabavna. Pohvali pa se tudi s čudovitimi predeli za kopanje.

Čepovan pri nas Popotnik Oaza miru, ki se je množični turizem še ni dotaknil

Začetna sup točka se nahaja na nadmorski višini 43 metrov in ima lahek dostop do vode. Pri mlinu v Renčah v lokalu Sup kultura si je moč izposoditi 15 supov. Po predhodni najavi so na voljo tudi vodene ture, ki poleg supanja po reki Vipavi v neokrnjeni naravi nudijo tudi kulinarično doživetje – degustacijo vin, sokov in hrane lokalnih pridelovalcev.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Svete (@tinasvete)

Reka ima poseben sloves tudi med ribiči, saj v njenih čistih vodah živijo številne vrste rib. Na voljo so različne vrste ribolova; od muharjenja do vijačenja, beličarjenja in talnega ribolova, ki navdušujejo tako ljubiteljske kot izurjene ribiče.

reka Vipava | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Ob Vipavi so prav tako speljane številne zanimive in za vso družino primerne poti, ki privlačijo sprehajalce, pohodnike in kolesarje. Poti navdušujejo s spokojnostjo in naravnimi lepotami, bujno porasli bregovi so predvsem v spodnjem toku reke dom za številne ptice.

reka Vipava | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

vas Selšček popotnik Popotnik Poznate najbolj posebno vas v Sloveniji?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.