Popotnik
41212 ogledov

Poznate najbolj posebno vas v Sloveniji?

vas Selšček Iztok Žitko
Idilična, slikovita notranjska vasica Selšček, ki leži sredi občine Cerknica, je za obisk zanimiva iz več razlogov.

Zaradi svoje majhnosti in marsikaterih naravnih kot tudi kulturno-zgodovinskih lepot so turisti Slovenijo že zelo dobro odkrili. Kljub temu naša država v sebi še vedno skriva nekaj kotičkov, ki so se množičnemu turizmu dosedaj še uspeli izogniti.

Kristalna dolina ste jo videli? Popotnik To edinstveno atrakcijo imamo prvi v Evropi

Regija, ki jo turisti in ostali prebivalci Slovenije, spoznavajo počasi, je zagotovo Notranjska, če pri tem seveda odštejemo svetovno znano Postojnsko jamo in Predjamski grad. Pravi biser pokrajine leži na 642 metrih nadmorske višine ob glavni cesti Unec – Rakitna proti Ljubljani, oz. tudi v smeri Vidovske in Bloške planote.

To je vas Selšček, v kateri živi 139 vaščanov. Prvi zapisi o njej segajo v 13. stoletje. Po ljudskem izročilu so se Selščani preselili na sedanjo lokacijo iz senožeti Njivic pri Otanici. Zaradi preseljevanja je tudi nastalo ime vasi Selšček (selim se – selec).

vas Selšček | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Kraj pa je poseben zaradi tega, ker se tu zgodovina in sedanjost prepletata s kulturno dediščino slikarja Maksima Gasparija. Slikar, ki je kot otrok živel v vasici, je pustil velik pečat. Gaspari je podobe svoje mladosti ovekovečil na razglednicah z ljudskimi motivi. Na njih je slikal vsakdanje vaško življenje, kmečka opravila in tipična oblačila, ki so jih vaščani leta 2013 prenesli z razglednic na hišne številke. Te danes krasijo vse hiše v vasi, kar vas uvršča med bolj posebne kraje v državi. 

vas Selšček | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
V njenem središču si lahko ogledate vse številke zbrane na enem mestu, še boljši pa je sprehod po vasi in do cerkve, kjer se nahaja posebno mesto za druženje vaščanov in obiskovalcev. Najlepši razgled se vam ponuja iz hriba Špička, iz katerega lahko občudujete velik del Menišije in Cerkniškega jezera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dušan Vrščaj (@dvrscaj)

Posebna izkušnja pa vas v vasi, kjer se še vedno zbirajo vaški modreci, čaka decembra. Takrat Selšček zaživi v siju Gasparijevih jaslic v naravni velikosti. Te so povečan posnetek originalnih Narodnih jaslic, ki jih je Maksim Gaspari ustvaril leta 1919 na pobudo Ivana Zormana, tedaj predsednika Narodne galerije. Jaslice prikazujejo dogodke v adventnem času in času pred božičem. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manteja (@manteya21)

Običajno je v njih 70 figur, kot so sveta družina v hlevčku, zvezda repatica, angela, sveti trije kralji na konjih z oprodami, žene v narodnih nošah, delavci, pastirji, možakarji v kožuhih, muzikantje, otroci, gospod in gospa, ovce, kozi, kravi, zajci, gosi, ovčarska psa, drevesa, kočija s konji in mesto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice