Popotnik
6994 ogledov

To slovensko mesto bo prihodnje leto v središču dogajanja

nova gorica Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
Naslednje leto bo pod turističnim drobnogledom pokrajina, kjer se srečujejo rodovitni sadovnjaki in vinogradi, smaragdna Soča, skrivnostni Kras ter Jadransko morje.

V tem in prihodnjem letu bomo o najmlajšem slovenskem mestu – Novi Gorici in njeni okolici pogosto pisali. In ne zgolj zaradi tega, ker je mesto vrtnic že tradicionalno prizorišče Žurnalovega Festivala za ljubitelje živali, temveč ker je Novo Gorico doletela čast, da bo leta 2025 nosilka prav posebnega naziva.

festival za ljubitelje živali reportaža Slovenija Kaj se dogaja – Novo Gorico preplavili konji, mačke, psi?!

Skupaj s sosednjo Gorico bosta postali prvi čezmejni Evropski prestolnici kulture. Na tem območju se tako v prihodnjem letu obeta izjemno pester program in številni kulturni dogodki. Celotno dogajanje v prihodnjem letu si lahko pogledate na spletni strani dogodka. 

Nova Gorica | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
"Osvojitev naziva je omogočila korak bližje k našemu ambicioznemu cilju – razviti prelomno čezmejno strategijo za naši obmejni občini. To ne bi bilo mogoče brez hvalevrednega občutka za skupnost in skupnega truda pri komunikaciji. Med dvema državama, dvema mestoma in mnogimi, mnogimi ljudmi. Namen GO! 2025 je premagati fizične in mentalne prepreke med našima mestoma in v naših družbah ter dokazati, da lahko življenje brez meja in čezmejno upravljanje vplivata na krepitev in rast evropskih obrobij, teh šivov in stikov evropskega mozaika," so ob prejetju častivrednega naziva dejali organizatorji. 

Grad Rihemberk pri nas Popotnik Skrivnosten grad, ki ga morate obiskati

To je za 13. največje slovensko mesto izjemna priložnost, da se še bolj utrdi na kulturno-turističnem zemljevidu in svetu predstavi svoje številne znamenitosti ter zanimivo zgodovino.

Naziv evropske prestolnice kulture je odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture. Nova Gorica ni prvo mesto, ki je v Slovenijo prineslo ta laskavi naziv. Maribor je naziv evropske prestolnice kulture nosil leta 2012.

Njen nastanek je vezan na čas po drugi svetovni vojni, ko so vzpostavili državno mejo, zaradi katere so Slovenci ostali brez svojega kulturnega, upravnega in gospodarskega središča v Gorici. Nova Gorica je mesto, ki je pravzaprav nastalo iz nič, Gorica je v pisnih virih prvič omenjena leta 1001. Disonantna dediščina modernističnega mesta in mesta s tisočletno zgodovino je zelo zapletena in večplastna.

Cilj projekta, utelešen v sloganu GO! Borderless, je predvsem preseganje mej, izjemno relevantna tema na poti k spravi. Utelešenje teh ciljev predstavlja kulturni in umetniški program. "Vztrajamo pri projektih vrhunske kakovosti, preseganje običajnega je eno naših ključnih vodil," pišejo organizatorji. Uradna otvoritev se bo odvila v soboto, 8. februarja 2025.

 

Nova Gorica | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
Če se boste v prihodnjem letu mudili na Goriškem in se udeležili katerega izmed številnih kulturnih dogodkov, smo za ta namen pripravili seznam znamenitosti, ki se jih splača dodati na seznam ogledov.

Vrhunci množičnosti v letu 2025

7.–9. februar: Vikend z uradno otvoritveno slovesnostjo (Umetniški program Od postaje do postaje bo povezal prebivalce obeh mest)

1.–9. maj: Pohod prijateljstva in Teden Evrope v sodelovanju z Evropsko prestolnico 2025 Chemnitz (Nemčija)

26.–28. september: Okusi brez meja (Stotisoči obiščejo regijo zaradi slastnih gastronomskih užitkov)

3. –5. december: Zaključna slovesnost & Prižig božičnih luči (Lumi e Lucci po italijansko, Ta veseli dan po slovensko – vsi imamo razloge za skupno slavje!)

Frančiškanski samostan Kostanjevica

Na Kostanjevici, prijaznem griču nad Gorico, najdemo veličasten samostan. Poleg obstoječe kapele ga je dal sezidati grof Matija Thurn. Skupaj s cerkvico ga je nato leta 1649 izročil redovnikom karmeličanom, ki so samostan občutno povečali. Leta 1811 je bila Kostanjevica dodeljena v varstvo frančiškanom, ki jo upravljajo še danes. V 1. svetovni vojni sta bila cerkev in samostan zelo poškodovana, velik del bogate zbirke umetnin je bil uničen. Na srečo jim je uspelo rešiti nekaj izjemno dragocenih slik, ki krasijo današnji samostan.

nova gorica | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
K izjemnemu kulturno zgodovinskemu pomenu Kostanjevice veliko prispeva tudi grobnica Burbonov, v kateri so pokopani zadnji potomci francoske kraljeve rodbine. Odstavljeni francoski kralj Karel X. Burbonski se je leta 1836 namreč z družino zatekel prav v Gorico, kjer je kmalu zatem umrl. V grobnici pod oltarjem samostanske cerkve so v kamnitih sarkofagih razen njegove žene, ki je pokopana v Gradcu, pokopani vsi zadnji člani dinastije.

Maribor Slovenija Popotnik To so velike novosti v letu 2024!

Med največje dragocenosti samostana sodi še Škrabčeva knjižnica, imenovana po patru Stanislavu Škrabcu, največjem slovenskem jezikoslovcu, ki je na Kostanjevici živel več kot 40 let. Knjižnica je nastala je, ko so na Kostanjevico prenesli bogato svetogorsko knjižnico, ki je hranila dragocene tiske od 16. stoletja dalje. Danes hrani približno 10000 knjig in 30 prvotiskov (inkunabul), med katerimi je najstarejši iz leta 1476.

Sabotin

Za vse pohodniške navdušence je pravi naslov Sabotin, ki se s 609 metri nadmorske višine dviga tik ob Novi Gorici oziroma nad Solkanom. Vzpetina očara prav vsakogar. Čeprav je nekoliko nižja, nam vseeno nudi prelep pogled na Sveto Goro, Škabrijel, Vipavsko dolino, Kras, Furlansko nižino in Julijske Alpe. Prav zaradi prečudovitih razgledov je vzpetina priljubljena izletniška točka med pohodniki in kolesarji. 

Soča s Sabotina | Avtor: Profimedia Profimedia
Obenem je Sabotin zanimiv tudi iz zgodovinskega vidika, saj je poln zgodb, ki nas spremljajo ob poti. Med prvo svetovno vojno je bil namreč prizorišče krvavih prizorov med italijanskimi in avstroogrskimi vojaki, ki so se borili na Soški fronti. Danes pa je njegova vloga učilnice v naravi, saj na poti naletimo na številne rove in kaverne.

Sabotin prečudovito Popotnik Ta vzpetina ponuja razgled, ob katerem vam bo zastal dih

Solkanski most

Obisk Solkana ni privlačen le zaradi vzpetine Sabotin temveč tudi zaradi največjega železniškega mosta z največjim kamnitim lokom na svetu – Solkanskega mosta. Kot ključni objekt na drugi železniški povezavi med Trstom in Dunajem so ga zgradili leta 1906. S svojim 85 metrov dolgim lokom predstavlja tehnični spomenik.

Solkanski most | Avtor: Facebook Facebook
V prihodnjem letu se naj bi na njem odvil nepozaben koncert klavirskega virtuoza svetovnega kalibra – Alexandra Gadjieva. Njegov klavir bo postavljen na Solkanski most, ki povezuje slovensko in italijansko stran, večerna osvetlitev koncertnega "odra" z edinstvenim razgledom in prvovrstno glasbo zagotovo obeta prav posebno doživetje. 

Še posebej mlajši populaciji je zanimiva tudi vožnja z zgodovinskim muzejskim vlakom, ki ga vleče vleče parna lokomotiva ljubljanskega železniškega muzeja. Njegova pot vodi po čudoviti alpski pokrajini ob bregovih rek Soče, Idrijce, Bače in Save Bohinjke po bohinjski progi od Nove Gorice do Bleda.

Padna čudovito Popotnik Zato se splača obiskati to idilično slovensko vasico

Katero prečudovito vipavsko vasico se splača obiskati med postankom na Goriškem, smo opisali v tem članku, katere aktivnosti med obiskom Vipavske doline ne smete izpustiti pa tukaj. Dejavnosti in znamenitosti, ki jih ponuja Severna Primorska, je veliko, zato vam priporočamo, da brž začnete z raziskovanjem.

Ranč Tunink | Avtor: Saša Despot Saša Despot
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • aleks1201 09:47 13.julij 2024.

    Mesto, ki nima nič od niča, klasično toilet Town mesto, opraviš potrebo, zapustiš in se ne vračaš.