Popotnik
9022 ogledov

Eden izmed bolje ohranjenih slovenskih gradov z zelo žalostno zgodovino

grad Cmurek Google Maps
Uvrščamo ga med pet najstarejših ohranjenih gradov na Slovenskem.

Slovenija je prepredena z najrazličnejšimi gradovi in dvorci, ki jih najdemo skoraj v vsakem malo večjem slovenskem kraju. Če je vsem skupno to, da imajo izjemno impresivne podobe, pa se razlikujejo v njihovih zgodovinah. Nekateri so se do danes zelo dobro ohranili, določene pa je žal načel zob časa.

Grad Smlednik video Popotnik Od njega ostale zgolj ruševine, a še zmeraj buri domišljijo

Eden izmed tistih, ki ima za seboj žalostno zgodovino, je zagotovo grad Cmurek. Nahaja se na strmi pečini nad mostom čez Muro pri naselju Trate, kjer je mednarodni mejni prehod do avstrijskega naselja Cmurek. Prve omembe omenjenega gradu segajo v 12. stoletje. Romansko zasnovo gradu dopolnjuje renesančna podoba z impresivnim arkadnim dvoriščem.

Prva lastnika gradu sta bila svobodna plemiča Burkard in Judita s Cmureka. Leta 1401 je grad prešel v last štajerske plemiške rodbine Stubenberg, ki je posestvo odkupila od Celjskih grofov. Stubenbergi so imeli grad v lasti vse do leta 1931, ko so ga prodali upravniku Antonu Mallyu.

grad Cmurek | Avtor: Google Maps Google Maps
Po drugi svetovni vojni je država grad nacionalizirala in v njem uredila najprej dom onemoglih in kasneje dom duševno defektnih oz. zavod za duševne in živčno bolne, ki je v prostorih gradu Cmurek deloval od leta 1949 do 2004. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mitja Ostrc (@mitjaostrc)

Leta 2004 je država zavod zaprla z argumentom, da takšne ustanove niso primerne za bivanje ljudi. To je prva institucija, ki jo je država zaprla z namenom dezinstitucionalizacije.

grad Strmol ideja za izlet Popotnik To je nedvomno eden najlepših gradov z žalostno zgodovino

V njegovih prostorih od leta 2013 najdemo Muzej norosti, ki je nastal z namenom ohranjanja zgodovine gradu in Zavoda za duševne in živčno bolne. Muzej predstavlja prostor spominjanja in pričevanj o življenju in delu v nekdanjem zavodu. Še ena od posebnosti je, da so to edinstveno kulturno organizacijo zasnovali in jo tudi vodijo domačinke in domačini sami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.