Slovenija
1116 ogledov

Arso še z enim opozorilom

Strela, nevihta Profimedia
Krajevna neurja, možnost poplav in porast vodotokov.

Slovenijo so danes sredi dneva zajela krajevna neurja, zaradi katerih je Agencija RS za okolje (Arso) izdala oranžno vremensko opozorilo za celotno državo. Večji nevihtni sistem se je že začel krepiti nad Italijo, okoli 1. ure naj bi dosegel tudi Slovenijo. Arso opozarja na možnost poplav in porast hudourniških vodotokov.

Toča tudi na Kredarici

Agencija RS za okolje je na svoji Facebook strani zapisala, da so se v severozahodni, osrednji ter jugovzhodni Sloveniji prve plohe in nevihte začele pojavljati že okoli 16. ure. Močnejša nevihtna celica se je takrat razvila v okolici Bleda in se počasi pomikala proti vzhodu.

Kasneje so močnejše nevihte z nalivi in ponekod tudi točo nastale v okolici Ljubljane, na območju med Grosupljem in Ivančno Gorico ter v okolici Trebnjega in Mokronoga, poroča Arso. V okolici Grosuplja in Trebnjega je padala toča, nevihta pa se je od tam pomikala proti Krškem, poroča spletni portal neurje.si. Toča je pobelila tudi Kredarico, v pol ure je padlo 29,8 milimetrov padavin.

Južni deli najbolj na udaru

Glavnina vremenskega dogajanja pa se bo danes zvečer odvijala v južni polovici Slovenije. Ob prehodu nevihtnega sistema čez severni Jadran bodo lahko ponoči tudi na Primorskem močni sunki vetra iz zahodne do severne smeri, nevihte z močnim vetrom pa bodo predvidoma zajele tudi Istro ter Kvarner, poroča Arso.

Kot napoveduje Arso, se bodo nevihte nadaljevale ponoči, nastala bodo tudi krajevna neurja, širila se bodo proti jugu in zahodu. V drugem delu noči se bo vreme postopno umirilo, od zahoda se bo začelo jasniti. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 20 stopinj Celzija, na severozahodu pa okoli 14 stopinj.

V petek dopoldne bo dokaj sončno, popoldne in zvečer bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, poroča Arso.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.