Slovenija
16545 ogledov

Začelo se je. Nove podrobnosti tudi o nevihtnem sistemu, ki gre nad nas

Sv. Jurij ob Ščavnici nevihta Jasmina Vrbnjak/neurje.si
Nad našimi kraji so se že začele pojavljati napovedane nevihte.

Sprva so nevihte dosegle kraje na Gorenjskem in Kočevskem. Nevihti, ki sta nastali v zgodnjih popoldanskih urah, sta samo navadni poletni nevihti, se bo pa tak razvoj vremena danes popoldne nadaljeval, je napovedala dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Eva Bezek.

Trenutno pot padavin spremljajte na radarski sliki padavin na tej povezavi.

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Kot smo že povzemali opozorila meteorologov, nastajale posamezne nevihte in plohe, ki se bodo z zmerno hitrostjo pomikale proti vzhodu. Nato pa nas bo zvečer oziroma v začetku noči iz Italije dosegel sistem neviht. Te bodo s seboj prinesle zelo močne sunke vetra, ki bodo tudi povzročali veliko nevšečnosti na Obali.

"Sunki vetra bodo lahko ob morju presegali tudi 100 kilometrov na uro in tudi smer bo zelo neugodna, severna do severozahodna, kar pomeni tudi slabe novice za vse, ki morda kampirajo kje na prostem v Istri ter na Primorskem. Priporočamo jim spremljanje dogajanja ter seveda, da se po potrebi umaknejo na varno," je opozorila Bezek.

Ljudje se pripravljajo

V kampu Adria Ankaran so pred napovedanim poslabšanjem vremena že spraznili vodotoke in obrezali drevesa, svoje goste pa so opozorili na vremensko napoved in jim svetovali, da pospravijo svoje stvari, da jih v primeru močnejše burje ne bi odneslo, so pojasnili za STA. Opozorili so tudi gostinske lokale, da pravočasno pospravijo senčnike.

V kampu Fiesa zaenkrat niso posebej opozarjali svojih gostov, v kampu Lucija pa se tako danes kot ob vseh drugih vremenskih preplahih ravnajo po navodilih in glede na obvestila civilne zaščite ter o slabi napovedi goste opozarjajo že ob njihovem prihodu. Tako so storili tudi tokrat.

Zaradi napovedanih neurij bosta v nakupovalnem središču Aleja in Citypark v Ljubljani ponoči odprti parkirni hiši. Prebivalci Ljubljane bodo lahko svoja vozila pripeljali zvečer in jih naslednje jutro odpeljali. Parkiranje bo brezplačno, so sporočili iz Aleje in Cityparka.

Nalivi Slovenija Pozor, danes popoldne napovedani močni nalivi, tu bo najhuje arso oranžni alarm Pozor! Slovenija Arso razglasil oranžni alarm: Nevihte! Po potrebi se umaknite na varno!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 16:13 01.avgust 2024.

    Kakšen Ankaran neki, južno od Trbovelj raje bodite previdni...