Slovenija
44 ogledov

Brez korupcije pri avtocestah bi prepolovili brezposlenost

korupcija Saša Despot
Transparency International je začela s projektom svetovanja vsem, ki se soočajo s korupcijo in neetičnimi ravnanji.

"Mišljenje moramo obrniti in prijaviti korupcijo," tako k večji aktivnosti poziva nevladna organizacija Transparency International Slovenija, ki začenja z brezplačnim pravnim svetovanjem vsem, ki se  soočajo s korupcijo in z drugimi neetičnimi ravnanji.

V Transparency International izpostavljajo, da je največji izziv pri preprečevanju korupcije prav odkrivanje nepoštenega in nezakonitega ravnanja. Eden od najbolj neposrednih in pomembnih načinov razkrivanja korupcije pa je prav njeno prijavljanje.

Transparency International bo ob prijavi korupcije posameznikom svetoval o pravicah, prijaviteljem pa bodo zagotavljali anonimnost. Hkrati pa zagotavljajo, da brez njihovega privoljenja ne bodo storili ničesar. "Prijavitelji morajo biti zaščiteni pred povračilnimi ukrepi, hkrati pa morajo imeti možnost za varno in enostavno  prijavo." 

"Brezmadežnosti ne dosega nihče"

Premier Miro Cerar, ki je bil slavnostni govornik ob začetku projekta, je poudaril, da je po njegovem prepričanju pomembno spregovoriti o stvareh, ki so boleče in družbeno pomembne. Nevarno pa je v tej družbi postavljati za edini kriterij brezmadežnost, kljub temu da tega ne dosega nihče. Cerar je še dodal, da je v Sloveniji veliko hinavščine. "Tisti, ki so res obremenjeni s korupcijo, so iz ozadja najbolj glasni pri obtoževanju drugih, ki so pretežno pošteni. Temu prisluhnejo tudi mediji in se tako pogosto širijo nepreverjene informacije."

Korupcija, ki je pogosto ne zaznamo, praviloma ogromno stane prav vse. Slovenske avtoceste naj bi davkoplačevalci zaradi kartelnih dogovorov gradbincev preplačali kar za dve milijardi evrov, kar je tretjino vrednosti avtocestnih poslov v Sloveniji. V organizaciji tako navajajo, da bi za ta denar lahko za eno leto zaposlili in dali povprečno plačo vsaj 54.702 ljudem in tako prepolovili število brezposelnih.

Komentarjev 2
  • primorka 16:02 28.oktober 2014.

    Problem v tem je samo ta : ker so vsi vpleteni !!! Najvišji ki dobijo največ in najnižji, ki dobijo toliko, da ne odprejo ust !!!

  • maresem 09:30 28.oktober 2014.

    Ne vem zakaj s s temi problemi ne ukvarja nobena vlada, niti sodni organi... če pa je že kaka prijava, pa slej ko prej nekje zastara. tako bo vse dotlej, dokler bomo imeli uboga raja še kak € na računih, ...prikaži več da se nam bo zategovalo pasove v nedogled. Vsi upravljalci džave do sedaj ste bili eni navadni copatarji in nesposobneži.