Slovenija > Črna kronika
1145 ogledov

Slovenski podjetnik naj bi banko oškodoval za 400 tisočakov

evri lisice Profimedia Vložili so več kazenskih ovadb zaradi finančnih prevar.
Organi pregona so zoper njega vložili več kazenskih ovadb.

Novomeški kriminalisti so kazensko ovadili podjetnika, ki ga utemeljeno sumijo preslepitve banke in ponareditve poslovnih listin, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Na ta način naj bi banko oškodoval za 400.000 evrov.

Med obsežno kriminalistično preiskavo, med katero so julija 2023 opravili več hišnih preiskav, so policisti ugotovili, da je podjetnik kot lastnik in direktor družbe napisal večje število lažnih računov za storitve, ki jih ni opravil, ter jih naslovil na tuje družbe. 

Lažni dolg, ki naj bi ga imele tuje družbe do njega, je ponudil v odkup banki, ki je odkup tudi izvedla. Na ta način je njegovo podjetje prejelo več kot 700.000 evrov, do katerih ni bilo upravičeno.

Podjetnik je nato nezakonita dejanja nadaljeval. Prejeta sredstva je vrnil in hkrati banki ponudil nove odkupe lažnih terjatev. Pri sklenitvi zadnje pogodbe denarja ni vrnil, s čimer je banko oškodoval za okoli 400.000 evrov.

Kazenska ovadba ga bremeni, da je storil štiri kazniva dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojil ter več kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Za prvo kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do dveh let, za drugo pa denarna kazen ali kazen zapora do treh let.

Predkazenski postopek usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Krškem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice