Slovenija > Črna kronika
153 ogledov

Sekretarka Baričevičeva prijateljica

Žurnal24 main
Državna sekretarka kmetijskega ministra Sonja Bukovec je bila dolgoletna družinska prijateljica zdravnika Baričeviča, ki je umrl po napadu psov. Minister trdi, da je to izvedel šele danes.

Na posnetkih, ki jih je objavila televizija Kanal A, je razvidno, da je desna roka kmetijskega ministra Milana Pogačnika, sekretarka Sonja Bukovec, kmalu po torkovem napadu na Oražnovi ulici v Ljubljani prišla na kraj dogodka in v spremstvu sestre pokojnika in policije stopila v hišo. Iz nje se je vrnila pretresena, ko je opazila, da jo snemajo televizijske kamere, pa je hitro odšla.

Obdukcija bulmastifov je po poročanju nekaterih medijev, ki se sklicujejo na poročila veterinarjev, pokazala na zlorabo psov. Po nekaterih podatkih s kraja dogodka, ki jih povzemajo mediji, naj bi več stvari nakazovalo na nenavadne spolne prakse pokojnika.

Bukovčeva je danes za omenjeno televizijo pojasnila, da je že 15 let družinska prijateljica pokojnega zdravnika Saše Baričeviča. Slednji je umrl po napadu svojih treh bulmastifov; kaj je pse, ki so pred štirimi leti na isti ulici že hudo ranili naključnega 36-letnega mimoidočega, spodbudilo k napadu na svojega gospodarja, pa še vedno ni znano.

Kmetijski minister Milan Pogačnik je potrdil, da mu je danes Bukovčeva povedala, da je dolgoletna prijateljica družine Baričevič. A kot dodaja, se za življenje svojih podrejenih izven delovnega časa ne zanima.

Sporna odločitev ministrstva
Spomnimo, na ministrstvu trdijo, da so pri odločanju o vrnitvi psov Baričeviču sledili stališčem sodbe upravnega sodišča in enotnemu mnenju neodvisne strokovne komisije ter ravnali v skladu z veljavno zakonodajo.

V povezavi si lahko preberete izvedensko poročilo, na podlagi katerega je ministrstvo vrnilo pse Baričeviču.

Pred odločitvijo je ministrstvo imenovalo strokovno komisijo, ki je sklenila, da se zaradi varnih bivalnih pogojev in preverjenega primernega medsebojnega vedenja psov in prav tako primernega vplivanja lastnika na pse zasežena psa lahko vrneta lastniku pod določenimi pogoji. Z njihovim doslednim izvajanjem s strani lastnika se lahko prepreči nevarnost teh psov za okolico. A nekateri člani komisije neuradno priznavajo, da so nanje pritiskali za vrnitev in ne uspavanje.

bulmastifi raztrgali lastnika v ora%C5%BEmovi ulici v ljubljani  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Veterinarska uprava je sicer lani februarja izdala odločbo o usmrtitvi Joya in Atlasa, vendar je njun lastnik Saša Baričevič, ki si je za vrnitev psov prizadeval po smrti svoje partnerice in prve lastnice psov Zore Roter, sprožil upravni spor, sodišče pa je ugodilo njegovi zahtevi po odložitvi usmrtitve in sklenilo, da je treba vnovič ugotoviti, ali sta živali dejansko nevarni.

Baričevič, uveljavljeni zdravnik, naj bi imel po poročanju nekaterih medijev stike s številnimi vplivneži med politiki in gospodarstveniki, saj so ti koristili usluge njegove zasebne klinike.

Baričevič je ob pomoči svojega odvetnika in prijatelja Mira Senice nato dosegel, da mu je ministrstvo z odločbo vrnilo pse, ki so jih vmes prevzgajali strokovnjaki za pse.

Kmetijski minister Milan Pogačnik je po napadu dejal, da se ne počuti odgovornega za to, da je ministrstvo dovolilo vrnitev psov lastniku, zatrdil je tudi, da glede tega ni bilo nobenih pritiskov nanj. Vseeno pa prijateljevanje njegove sekretarke z Baričevičem sproža nova vprašanja.

"Imeli smo le eno komisijo"
Kmetijsko ministrstvo je sicer danes opozorilo na napačno informiranje nekaterih medijev glede imenovanja izvedenske komisije, ki je ocenjevala vedenjske značilnosti dveh bullmastiffov Atlasa in Joy. Ministrstvo zatrjuje, da je v tem postopku ustanovilo samo eno izvedensko komisijo, vse tri člane komisije pa je izbralo ministrstvo in ne lastnik psov ali njegov pooblaščenec. V medijih večkrat omenjeni t.i. "prvi dve" komisiji sta bili po pojasnilih ministrstva imenovani s strani Veterinarske uprave RS v popolnoma ločenem postopku, in sicer pri ocenjevanju psa Atosa in ne za potrebe odločanja o psih Atlasa in Joy. Veterinarska uprava v tem drugem primeru ni imenovala svoje komisije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.