Slovenija
6013 ogledov

Čudežna deklica pri nas na obisku

Hudo bolna Karolina med turnejo po Sloveniji. Društvo Vilijem Julijan Hudo bolna Karolina med turnejo po Sloveniji.
Nova Gorica bo v nedeljo, 2. junija, med 10.00 in 18.00 kraj prav posebnega dogodka, ki ga je lani obiskalo več kot 20.000 obiskovalcev.

Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali, ki ga Žurnalova ekipa organizira 2. junija 2024 med 10.00 in 18.00 na Trgu Edvarda Kardelja 1 v Novi Gorici, bo poleg pestre živalske druščine na dogodku prisotna prav posebna gostja. S starodobnim minibusom VW T1 se bo na dogodek pripeljala tudi petletna Karolina Lavrič, ki trpi za redko smrtonosno boleznijo cockaynov sindrom tipa B. Bolezen, za katero trenutno ni nobenega zdravila ali zdravljenja, povzroča zelo težko zdravstveno stanje, ki spominja na prehitro staranje. Je hitro napredujoča – povprečna življenjska doba bolnikov je zgolj 12 let.

 

V Društvu Viljem Julijan so za Karolino nedavno organizirali novo zbiralno akcijo Dobrodelna turneja za Karolino po Sloveniji – rešimo ji življenje, s katero zbirajo še zadnja sredstva za razvoj genskega zdravljenja. Do zdaj so uspeli zbrati 1,470.000 evrov, kar pomeni, da manjka še dobrega pol milijona.

Hudo bolna Karolina med turnejo po Sloveniji. | Avtor: Društvo Vilijem Julijan Hudo bolna Karolina med turnejo po Sloveniji. Društvo Vilijem Julijan
Z željo, da bi zbrali preostanek, se je mala borka s prav posebnim starodobnim vozilom v družbi staršev podala na pot po Sloveniji, na kateri bo lahko videla in doživela najlepše znamenitosti naše dežele. Prva njena destinacija je bil gorenjski biser Bled, ki ga je videla in doživela prvič, ob tem pa bila vsa nasmejana in navdušena. 

Za razvoj genskega zdravljenja za Karolino lahko prispevate SMS s ključno besedo KAROLINA5 ali KAROLINA10 na 1919 ali z nakazilom donacije na TRR Društva Viljem Julijan SI56 0400 0027 7357 570, sklic SI00 111888, namen "Za Karolino".

V naslednjih tednih bo Karolina obiskala mnogo naravnih znamenitosti in slovenskih mest, na njenem seznamu so Postojnska jama, Piran, Logarska dolina, Cerkniško jezero in tudi Nova Gorica, ki jo bo mala borka obiskala 2. junija. Takrat se bo spoznala s številnimi živalicami, ki bodo prisotne na festivalu, in rajala skupaj z ostalimi otroki, ki bodo ta dan preplavili mesto vrtnic. Zanje smo pripravili brezplačne vsebine, ki se jih bodo lahko udeležili. 

Družinica se bo na dogodek pripeljala ob 11 uri v prav posebnem avtomobilu!

Na dogodek smo povabili mnogo društev, ki delujejo na področju dobroti živali, in strokovnjakov s tega področja, ki bodo z njimi delili marsikatero zanimivost o pestrem živalskem svetu. Na festivalu bodo otroci spoznali konje, ki jih bodo lahko tudi jahali, pasemske, terapevtske in službene pse, želve, papige, glodavce in številne druge.

Tudi letos se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev na Trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v nedeljo, 2. junija, med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo dogodek 16. junija. Z njim želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU. 

Sodelovali bodo na številnih brezplačnih delavnicah – čisto prvič se bodo med drugim lahko preizkusili v športni disciplini 21. stoletja, imenovani hobbyhorsing

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hobbyhorsing Nova disciplina Vizita za živali Nova disciplina: osvojila Finsko, zdaj osvaja Slovenijo

Na osrednjem prizorišču si bo mogoče ogledati kinološke discipline, med njimi izjemno prikupen dog dancing oz. ples s psom. Verjamemo, da bo Karolina na dogodku neizmerno uživala, Slovenci pa bomo z donacijami znova dokazali, kako srčen narod smo.

Karolina na dobrodelni turneji po Sloveniji | Avtor: Društvo Vilijem Julijan Karolina na dobrodelni turneji po Sloveniji. Društvo Vilijem Julijan
"Do zdaj nismo imeli dosti možnosti in časa, da bi lahko Karolino peljali na izlete po Sloveniji, saj praktično ves čas namenimo za njene številne terapije in vzdrževanje njenega zdravstvenega stanja. V tem smislu je bila Karolina zaradi svoje bolezni neizmerno prikrajšana. Najbolj od vsega si želiva, da bi z zbiralno akcijo zbrali čim več sredstev za razvoj genskega zdravljenja. To je edino upanje, da ji rešimo življenje in ji tako omogočimo, da ti izleti ne bodo njeni zadnji, ampak da bo lahko imela možnost, da bo tudi v prihodnosti lahko doživljala vse lepote Slovenije," sta pred dogodkom dejala njena starša Sabina in Borut Lavrič

Predsednik društva Nejc Jelen pa je dodal, da si z dobrodelno turnejo želijo za deklico zbrati čim več sredstev, hkrati pa ji s tem potovanjem podariti radost in veselje ob tej težki bolezni.  "Za našo malo borko smo Slovenke in Slovenci zbrali že izjemnih 1,470.000 evrov, tako da moramo zbrati še zadnjo četrtino sredstev, ki jih potrebujemo za razvoj genskega zdravljenja, in z vsem srcem verjamemo, da nam bo to uspelo," še pravi Nejc Jelen. 

Hudo bolna Karolina med turnejo po Sloveniji. Dobrodelna turneja Zdravje Karolina, ki ima edina v Sloveniji to redko bolezen, se je podala na pot

V nedeljo, 2. 6. 2024, torej vabljeni v Deželo prijateljev, ki bo združevala dva festivala: Robin HUD festival in Festival za ljubitelje živali. Brezplačen in dobrodelen dogodek boste lahko obiskali v Novi Gorici med 10.00 in 18.00. V primeru slabe vremenske napovedi dogodek prestavljamo na nedeljo, 16. junija.

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:45 31.maj 2024.

    Javni potniški promet: Z avtobusi naj bi šlo hitreje, z vlaki še ne,ker ni drugege tira