Slovenija
365 ogledov

Danes začetek volilne kampanje, SDS že krepko v njej

Milan Zver, Janez Janša Profimedia
Janša in Zver bosta danes potrdila kar sta napovedala.

Na dan, ko se uradno začenja volilna kampanja za volitve v Evropski parlament, je največja koalicijska stranka SDS vnovič sklicala novinarsko konferenco glede domnevnega vmešavanja podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v notranje zadeve Slovenije.

Komisarka Vera Jourova | Avtor: EPA EPA

Kot je znano, SDS Jourovi očita, da je vplivala na delo Ustavnega sodišča (US) oziroma na zakonodajni proces, saj je US nekaj dni po njenem obisku sprostilo zakon o RTV, katerega izvajanje je sprva zadržalo. Dokaz za to naj bi bil razkrit del opomnika glede pogovorov komisarke na US. Ta je v dokumentaciji, ki jo je pridobil evropski poslanec Milan Zver, ena alineja ostala potemljena. 

EK: Zver ni zahteval razkritja teh delov dokumenta

Na Evropski komisiji so pojasnili, da so ostali počrnjeni deli, ki se ne našajo na zahtevo evropskega poslanca, oziroma se niso nanašali na srečanje s predsednikom ustavnega sodišča. Na US so obtožbe SDS ostro zanikali in poudarili, da se predsednik Accetto in evropska komisarka Jourová o zadevi RTV kot tudi o drugih zadevah, ki so odprte na US, nista pogovarjala. Ker je Janšo zmotilo tudi to, da je komisarka sploh prišla na US, so z Bruslja sporočili, da se Jourová v okviru svojih funkcij redno srečuje s predsedniki ustavnih sodišč – poleg Slovenije še Romunije, Češke, Poljske, Španije, Nemčije. 

A SDS bo kljub na Sodišče EU vložil tožbo proti Evropski komisiji, kar nameravata Janša in Zver danes potrditi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • atamama 20:58 09.maj 2024.

    Lepa slika. Ali ima uredništvo še kje kakšno sliko, ko sta bila oba rdeča? Da vidimo kako se spreminja faca in z njo ''pamet''.

  • Avatar Herkules
    Herkules 15:33 09.maj 2024.

    SDSD mafija nas konstantno ropa že preko 30 let! Plače imajo le za kavice in poceni kosila v DZ! https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/3000-hektarjev-v-roke-hrvatov-kaj-vse-je-cudno-pri-sanjskem-poslu-druzine-polanic-1278618

  • Avatar Leon
    Leon 15:11 09.maj 2024.

    Romski predstavnik v EU