Slovenija
15 ogledov

Dnevi Terminatorja morda resnični

Čez dvajset let naj bi bili ljudje sposobni nalagati spomin neposredno na intern Žurnal24 main
Znanstveniki napovedujejo, da se bodo ljudje in stroji združili še pred koncem tega stoletja.

Strokovnjaki z različnih področij se bodo v četrtek zbrali na oxfordski univerzi v Veliki Britaniji na konferenci, na kateri bodo prvič doslej govorili o nevarnosti globalnih katastrof, ki bi lahko povzročile uničenje človeštva, kot ga poznamo danes, poroča CNN. Ena izmed njih je tudi umetna inteligenca, saj bi lahko stroji prihodnosti povzročili izumrtje ljudi.

Med temami konference bodo sicer nevarnosti jedrskega terorizma ali možnosti, da naš planet zadene asteroid. Zadnji dan štiridnevnega dogodka pa bodo govorili o nevarnosti nezaželenih posledic novih tehnologij, na primer superinteligentnih strojev, ki bi lahko povzročile izumrtje ljudi.

Umetna inteligenca je lahko za človeštvo zelo obetavna, lahko pa bi bila tudi usodna. Postavlja se namreč vprašanje, kako vplivati na nekaj, kar je neprimerljivo inteligentnejše od modernih homo sapiensov.

 
 

Vsaka entiteta, ki bo radikalno pametnejša od ljudi, bo tudi izjemno močna. Če bo šlo kaj narobe, si lahko predstavljamo, da bo človeška rasa izginila z obličja Zemlje.

Nick Bostrom

 
Vplivali bomo na lastno telo
Doktor Nick Bostrom z oxfordskega inštituta za človeštvo prihodnosti je le eden izmed mnogih v znanstvenih srenji, ki se ukvarjajo z vprašanji, kako bo človek za svoj razvoj uporabil številne nove veje znanosti, kot so biotehnologija, molekularna nanotehnologija, umetna inteligenca in še kaj. Končni rezultat bo po njegovem neka nova vrsta življenja, ki bo precej več kot le človek. Bostrom meni, da znanosti in tehnologije kmalu ne bomo več uporabljali le za upravljanje sveta okoli nas, temveč predvsem za upravljanje lastnega telesa. Prepričan je, da bo v nekaj desetletjih, morda stoletju, človeška rasa doživela več sprememb, kot jih je skozi desettisoče let naravne selekcije.

Izumitelj in futurist Ray Kurzweil, ki je pred tremi desetletji pravilno napovedal takrat nepredstavljive tehnologije, kot je vsesplošna raba interneta ali pred kratkim predstavljen pripomoček za slepe za branje dokumentov, govori o tako imenovani singularnosti, ki bo na koncu prevladala. V njej se bosta naše biološko razmišljanje in obstanek združila s  tehnologijo.

Ray Kurzweil je priznani izumitelj in futurist, ki se je v svojih napovedih doslej redko uštel. © AFP

 
Človek bo ustvaril vse več tehnoloških pripomočkov, ki bodo postajali vse manjši in vse močnejši, zatrjuje Kurzweil. Do leta 2030 naj bi bili tako ljudje že sposobni nalagati spomin neposredno na internet, živeti v različnih virtualnih svetovih, se izogibati boleznim in staranju. Nebiološka inteligenca naj bi bila še pred koncem prve polovice tega stoletja nepredstavljivo naprednejša od človeške inteligence, zato bodo možgani izgubili pomen.

S pomočjo nanotehnologije bo mogoče ne samo reprogramirati gene ter se s tem izogniti številnim boleznim, temveč po Kurzweilovih napovedih celo omogočiti spajanje telesa z nebiološkimi sistemi. Zadnji korak pred prihodom singularnosti bo pojav superinteligence, s katero bo mogoče reševati številne najtežje probleme človeštva, vključno z boleznimi, revščino in uničevanjem okolja.

Primeri ne tako oddaljene uporabne nanotehnologije:
Znanstveniki že razvijajo prvo generacijo "nanobotov", ki lahko ozdravijo diabetes tipa 1 pri podganah ali poškodbe hrbtenjače pri miših. Drugi projekt razvija tako imenovane respirocite, robotska rdeča telesca, ki naj bi posamezniku omogočala 15-minutno šprintanje brez enega samega vdiha ali nekajurno plavanje pod vodo brez zraka. Odmeven je tudi projekt razvijanja posebnih nanodelcev, ki bodo lahko locirali tumor v človeškem telesu in ga v enem dnevu uničili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.