Slovenija
27 ogledov

Enakost nas bo stala

Ženske so manj tvegane voznice, zato bi morale imeti cenejša avtomobilska zavaro Žurnal24 main
Zavarovalništvo. Ženske bodo dobile dražja avtomobilska zavarovanja, moški pa nižje rente.

Evropsko sodišče je pred dnevi razsodilo, da zavarovalnice ne smejo več razlikovati na podlagi spola. Čas, da izenačijo pogoje, imajo do 22. decembra 2012.

Kadar cena ni sorazmerna s tveganjem, je končna posledica to, da je prebivalstvo manj zavarovano.
Aleš Ahčan, ekonomist

Več škode za ženske
"Razlikovanja med spoloma je pri nas bistveno manj kot v tujini. V določenih primerih, denimo pri rentnih, avtomobilskih in življenjskih zavarovanjih, je vpliv spola statistično značilen," pravi ekonomist Aleš Ahčan. Sašo Polanec pa ugotavlja, da je v praksi več področij, "kjer so ženske manj rizične kot moški, pa plačujejo enake premije".

Ženske bodo ob predpisani enakosti na slabšem pri avtomobilskih zavarovanjih, saj so manj tvegane voznice in bi morale imeti nižje premije. Poleg tega bodo na slabšem tudi pri življenjskih zavarovanjih, moški pa bodo dobili nižje rente, kot bi jih, če bi se spol upošteval, saj povprečno živijo sedem let manj.

Je pravična enaka premija?
Je taka rešitev pravičnejša? "Pravičnost je mogoče razumeti različno. Nekateri kot pravično interpretirajo enako plačilo premije, kar bi lahko imenovali pravičnost z vidika enakosti blaginje. Nasprotno pa je v aktuarstvu pravičnost opredeljena tako, da so premije določene na podlagi tveganj. Z vidika socialne pravičnosti je takšen ukrep sprejemljiv, z vidika aktuarske pravičnosti pa ne," pojasnjuje Polanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.