Slovenija
2 ogledov

Fisher in Türk o tablah

danilo turk intervju zurnal24 Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk in avstrijski predsednik Heinz Fischer sta se danes sestala na Brdu pri Kranju. Pogovori so tekli tudi o dvojezičnih krajevnih tablah.

Predsednik republike Danilo Türk in avstrijski predsednik Heinz Fischer sta se danes sestala na Brdu pri Kranju. Oba predsednika sta soglašala, da je treba na pogajanjih, ki potekajo med avstrijsko vlado, avstrijsko Koroško in koroškimi Slovenci, doseči paketno rešitev, ki bo sprejemljiva za vse tri strani.

Zavzela sta se tudi, da bi se pozornost preusmerila od potrebnega odstotka za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov, na seznam krajev, kjer bi veljalo postaviti dvojezične napise, in bi bil sprejemljiv za vse pogajalske strani.

Za Slovenijo je po besedah Turka sprejemljivo tisto, kar bodo na pogajanjih sprejele vse tri krovne organizacije slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Upa, da se bo našel skupen jezik za vsa vprašanja.

Po mnenju avstrijskega predsednika so pogajanja blizu cilja, potrebnih je le še nekaj korakov za dosego razumnega paketa. Türk pa je tudi podprl zamisel, da bi v nastajajoči posvetovalni mehanizem pri slovenski vladi vključili predstavnike nemško govoreče skupnosti v Sloveniji.

Pogovori med predsednikom Slovenije in Avstrije so tekli tudi o celoti dvostranskih odnosov in nekaterih mednarodnih vprašanjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.