Slovenija
1491 ogledov

Golob: Sloveniji uspel veliki met

Robert Golob Vlada RS
Naša država naj bi si z izmenjavo ruskih vohunov pridobila spoštovanje in zaupanje pri drugih varnostnih službah.

Sloveniji je s sodelovanjem pri izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom uspel zgodovinski met, je danes v izjavi za medije poudaril premier Robert Golob. 

"Od prvega dne sem verjel, da nam lahko ta podvig uspe. S predsednikom ZDA sem nazadnje govoril včeraj, ko se je zahvalil meni in slovenskemu narodu za ta ključni doprinos, da je lahko prišlo do reševanja nedolžnih oseb," je na novinarski konferenci dejal Golob. Poudaril je, da je uspelo Sloveniji, četudi za kratek čas, v dobro zgodbo povezati tako ZDA kot Rusijo.

"S tem je Slovenija ponovno pokazala, da je moč, ki jo imamo na mednarodni sceni bistveno večja od naše velikosti," je še dodal.

Leto dni pogovorov v tajnosti

Državni sekretar v kabinetu premierja Vojko Volk je medtem dejal, da se je premier vse od aretacije vohunov decembra 2022 zavzemal za njuno izmenjavo. Leto dni so o tem z rusko stranjo potekali pogovori v popolni tajnosti, februarja ob robu münchenske varnostne konference pa je na srečanju s podpredsednico ZDA Kamalo Harris dozorel načrt za skupno izmenjavo obsojencev, je pojasnil.

Vloge vohunov v Sloveniji ni želel komentirati. "Glede na to da določene aktivnosti še potekajo, bo čas za analize njune vloge še prišel," je nadaljeval in dodal, da je preiskava še vedno v teku. Ob tem je poudaril, da je bila težavnost vloge Slovenije v tem, da smo izročili dva vohuna, medtem ko na drugi strani nismo imeli nikogar.

"S tem dejanjem je Slovenija pridobila spoštovanje in zaupanje pri drugih varnostnih službah. Kako bomo to unovčili bo odvisno od nas. Zagotovo pa bo to pomenilo, da bosta varnostni službi ZDA in Nemčije še tesneje sodelovali z nami glede vsega, kar ogroža varnost in stabilnost Evrope," je prepričan. Pričakuje tudi, da se bo okrepila izmenjava najbolj pomembnih informacij za varnost in stabilnost Slovenije.

Volk je izmenjavo zapornikov še označil za dokaz, da lahko sedaj z Rusijo nadaljujemo z bolj vsebinskim dialogom.

Vladimir Putin, izmenjava zapornikov Svet Svet Poglejte podrobnost, kako je Putin sprejel otroka vohunov iz Slovenije Evan Gershkovich Svet Velika izmenjava zapornikov se je pričela, iz Rusije tudi ameriški novinar Bela hiša Nočejo komentirati Svet Slovenija bi bila lahko vpletena v veliko izmenjavo med ZDA in Rusijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 20:52 02.avgust 2024.

    Goloba odnaša v nepravo smer...

  • Avatar jezeran
    jezeran 20:47 02.avgust 2024.

    Sloveniji je uspel veliki met, strel v glavo. Kreten pohoten, na kurbo plačano

  • Plavi-mil 20:39 02.avgust 2024.

    A, je končno spokal, to bi bil največji met v Sloveniji?