Slovenija
2 ogledov

Hrvaški tajkun želi "soseda"

Zaposleni, ki so na čakanju od decembra, naj bi bili doma predvidoma pol leta. ( Žurnal24 main
Hrvaški Agrokor, ki je v lasti najbogatejšega Hrvata Ivice Todorića, naj bi dal najboljšo ponudbo za lastniški vstop v Mercator.

Po virih Dnevnika naj bi bila Akgrokorjeva nezavezujoča ponudba za odkup 36-odstotnega deleža Mercatorja, ki so ga banke pridobile z zasegom, ker Infond Holding Boška Šrota ni mogel vračati posojil, znatno presegala vseh ostalih sedem ponudnikov, med katerimi so predvsem skladi zasebnega kapitala.

Ivici Todoriću naj bi pri vstopu v lastniški delež Mercatorja pomagala banka Unicredit, sicer tudi ena izmed lastnic delnic, katere slovensko podružnico vodi France Arhar, nadaljuje Dnevnik. Časnik dodaja, da bi Todorović lahko nakup financiral s kasnejšim izčrpavanjem slovenskega trgovca.

Ivica Todorić si želi lastništva v Mercatorju. Najprej tretjino, nato ... (Foto: BOBO)

 

V primeru popolnega prevzema Mercatorja bi Todorović nedvomno povečal izbiro izdelkov Agrokorja na Mercatorjevih policah na škodo slovenskih dobaviteljev. Agrokorjeva podjetja se namreč spopadajo s presežki, zato bi bil Mercator pravšnji za reševanje njihove proizvodnje.

Agrokor je sicer eno največjih hrvaških podjetij, v njeni lasti je največja veriga prodajaln na Hrvaškem Konzum, pod njega pa sodijo tudi znamke Podravka, Ledo, Jamnica, Pik, Zvijezda, Solana Pag in Belje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.