Slovenija
5 ogledov

Internet talec spora med podjetjema

(Foto: iStock) Žurnal24 main
Družba Javna razsvetljava je v četrtek zaradi spora s podjetjem Datacenter prekinila optično povezavo na določenih področjih Ljubljane. Posledično moteno delo v številnih podjetjih, tudi državnih.

Posledično je bilo moteno delo v številnih podjetjih, težave so nastale tudi pri delovanju Urbane.

 

Za pojasnilo smo želeli povprašati tudi Javno razsvetljavo, a v podjetju ni nihče dosegljiv.

Iz Datacentra so sporočili, da je Javna razsvetljava v četrtek okoli 15. ure "samovoljno in načrtno prekinila optična vlakna". Kot dodajajo, je bil s tem prekinjen ali moten dostop do interneta in telefonije med drugim družbam Amis, T-2, banki Volksbank, Univerzi v Ljubljani, ministrstvu za šolstvo in šport, Davčni upravi in še "vsaj 20.000 naročnikom internetnega ponudnika Skyline".

Na ministrstvu za javno upravo je glede izpadov objavljeno sporočilo, da so težave posledica večjega števila obremenitev posameznih spletišč in posledično strežnikov. O sporu med podjetjema in odklapljanju povezav niti besede.

Moteno naj bi bilo tudi delovanje sistema ljubljanske mestne kartice Urbana in brezgotovinsko plačevanje v Mercatorjevih poslovalnicah po vsej Sloveniji ter prenos vsebin za tiskarne v skupini Krater, ki tiska časnike Dnevnik, Delo in Finance.

"Prepričani smo, da je bilo dejanje podjetja Javna razsvetljava načrtovano. Optične kable so prekinjali selektivno, saj so prerezali le določene kable. Tako so na primer pustili optični kabel, ki vodi do Kliničnega centra," trdi direktor Datacentra Bojan Merc, ki dodaja, da Javna razsvetljava delavcem Datacentra niti danes ni dovolila vstopa v jaške z optičnim kablom in sanacije škode. Dostopa do jaškov, po katerih potekajo optični kabli, niso dopustili niti kabelskemu ponudniku Telemach in ponudniku optičnih povezav Maxtel, navaja Merc.

 

Spor glede udejanjanja pogodbe
V Datacentru pravijo, da so leta 2006 z Javno razsvetljavo sklenili 10-letno pogodbo o zakupu optičnih vlaken. Po pogodbi bi morala Javna razsvetljava do konca leta 2008 razširiti optično infrastrukturo, česar pa ni storila do danes. Datalab je zato septembra 2008 prenehal plačevati mesečna nadomestila za uporabo optičnih vlaken. Ker se z Javno razsvetljavo niso uspeli dogovoriti, je spor prevzelo Okrožno sodišče v Ljubljani. Narok na sodišču je "že čez tri mesece, zato je dejanje Javne razsvetljave toliko bolj nerazumno", še meni Merc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.