Slovenija
10 ogledov

iPad – nova Applova revolucija?

Gre za zelo pomemben izdelek, ki bo po mnenju mnogih med doslej nepriljubljenimi
1/22
Žurnal24 main
Apple je predstavil svojo najpomembnejšo napravo po znamenitem iPhonu izpred treh let. Tablična naprava iPad bo s številnimi zmožnostmi po vsem svetu na voljo od 355 evrov dalje.

iPad spada v kategorijo tabličnih računalnikov in predstavlja vmesni člen med pametnimi telefoni in pravimi notesniki. Uporablja se lahko za brskanje po internetu, gledanje filmov in televizije ali igranje igric. V nabito polni dvorani v San Franciscu ga je v svoji tradicionalni obleki  – kavbojkah, črnem puloverju in športnih copatih – predstavil prvi mož Appla Steve Jobs.

iPad

debelina: 1,27 cm masa: 0,6 kg
procesor: 1 GHz Apple
Notranji pomnilnik: 16–64 GB
cena: od 355 do 590 evrov (499 do 829 dolarjev)
baterija: do 10 ur delovanja, mesec dni v pripravljenosti

Naprava je na predstavitvi delovala zelo hitro ne glede na aplikacije, zahvaljujoč 1 Ghz Applovemu procesorju. Po svojem delovanju zelo spominja na iPhone. To pomeni, da uporabnik vse opravlja prek 9,7-palčnega zaslona (24,6 cm). Na njem se po potrebi pokaže tudi tipkovnica, ki je skorajda naravne velikosti. iPad ima vgrajen "flash" pomnilnik 16, 32 ali 64 GB, z njim se je mogoče prek WiFi in 3G omrežja (slednje v dražjih različicah) povezovati na splet, ni pa možnosti klasičnega telefoniranja. Koledar, adresar in podobni Applovi "gadgeti" so že vgrajeni, je pojasnil Jobs, nanj bo mogoče nalagati tudi na tisoče programov in iger, ki bodo na voljo v spletni trgovini Appstore.

Kupec si bo lahko omislil tudi nekatere dodatke, v prvi vrsti fizično tipkovnico in "dock", ki bosta napravi dala funkcionalnost običajnih računalnikov. Vgrajeni so mikrofon, zvočnik, kompas ter merilnik gibanja, ni pa denimo kamere. Posebno poglavje je baterija – ta naj bi zdržala kar 10 ur uporabe, v pripravljenosti pa cel mesec.

iPad bo v različici WiFi na voljo po vsem svetu v 60 dneh, v najnaprednejši različici WiFi 3G pa v treh mesecih. Cene, ki so pred obdavčitvijo, se razlikujejo tudi glede na količino vgrajenega pomnilnika.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Drzna poteza, kakšen bo rezultat?

iPad je za iPhonom verjetno najbolj pričakovana naprava v zgodovini podjetja, saj se o njem govori že skoraj deset let, Applu pa je tako rekoč do zadnjega uspelo skriti podrobnosti naprave. Z iPadom se Apple podaja v vode, kjer se je doslej opekel že marsikateri veliki proizvajalec elektronike, saj se tablični računalniki vse do danes niso najbolje "prijeli".

iPad po trditvah Jobsa pušča za sabo nekatere glavne pomanjkljivosti tabličnih računalnikov: slab zaslon, počasnost, klasične programe, narejene za PC.

Vseeno pa so pri "jabolku" prepričani, da je pred tovrstnimi napravami svetla prihodnost, saj bodo vedno bolj priljubljene kot bralniki knjig in časopisov, predvajalniki filmov ter seveda glasbe in naprave za dostop do spleta.

Kljub rekordnim višinam Applove delnice zadnji poslovni podatki za družbo niso najbolj ugodni, saj po svetu upada zanimanje za MP3-predvajalnike iPod. Nova naprava naj bi družbo znova obrnila na pot velikanskih dobičkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.