Slovenija
8 ogledov

Izvorne celice iz navadne kože

Fotografija prikazuje genetske spremembe kožnih celic, ki so se posrečile znanst Žurnal24 main
Znanstvenikom je uspelo kožne celice človeka reprogramirati v izvorne celice in tako ustvariti katerokoli celično tkivo človeškega telesa.

Zgodovinski dosežek v prihodnje odpira številne nove možnosti za zdravljenje bolezni, poleg tega pa bodo odpadli moralni pomisleki glede uporabe zarodkov, ki so bili doslej glavni vir izvornih celic.

Za uspeh sta zaslužni ekipi ameriških in japonskih znanstvenikov. Slednjim je uspelo s pomočjo kemikalijskega koktajla, ki je vseboval štiri proteine za nadzor genov, spremeniti fibroblaste odraslega človeka (kožne celice, ki jih je lahko vzgajati) v kateregakoli od 220 tipov celic v človekovem telesu. Tako dobljene celice so bile podobne, a ne identične izvornim, znanstveniki pa so iz njih naredili možgansko in srčno tkivo. Po dvanajstih dneh rasti tkiva v laboratoriju je tako nastala srčna mišica, ki je začela tudi biti.

Ameriška ekipa je do podobnih dosežkov prišla z nekoliko drugačno mešanico uporabljenih kemikalij.

Uporaba izvornih celic v medicini omogoča njihovo prilagoditev vsakemu bolniku posebej, s čimer je možnost telesne zavrnitve zdravljenja minimalna. Na osnovi uporabe izvornih celic v medicini bo tudi lažje prilagajati razvoj učinkovitih in neškodljivih zdravil, saj bodo mehanizmi bolezni odslej jasnejši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.