Slovenija
1 ogledov

Jankovićeve kazni nezakonite?

Od decembra lahko v Ljubljani za napačno parkiranje plačate tudi do 200 evrov ka Žurnal24 main
Drakonske kazni za napačno parkiranje v Ljubljani so nezakonite, trdi mestna LDS, ki si prizadeva za spremembo odloka.

Kot pojasnjujejo v mestni izpostavi stranke, je odlok o cestnoprometni ureditvi, ki za nekatere vrste napačnega parkiranja predvideva celo do 200 evrov kazni, v nasprotju z zakonom o varnosti cestnega prometa, ki za tovrstne prekrške predpisuje bistveno nižje kazni.

Kazen
Parkiranje na pločniku, kolesarski stezi ali avtobusni postaji:
– v Ljubljani zahtevajo 200 evrov;
– zakon določa do 80 evrov.

Ker pa je odlok hierarhično postavljen pod zakon, so globe iz odloka nezakonite, vztrajajo pri LDS, ki so v proceduro vložile predlog sprememb, ki naj bi jih mestni svetniki na naslednji seji obravnavali po hitrem postopku.

LDS sicer skrbijo finančne posledice, ki bi jih utegnilo imeti kasneje ugotovljeno protipravno stanje.

Za isti prekršek dvakrat kaznovan
V LDS utemeljujejo, da po zakonu o prekrških smejo samoupravne lokalne skupnosti določiti prekrške in predpisati globe zanje samo v določenem znesku ter samo za kršitve predpisov, ki jih same izdajajo v okviru svojih pristojnosti, in če jih zakon ali uredba še ne sankcionira. Z občinskim odlokom se torej ne sme predpisovati enakih prekrškov (in določati enakih ali višjih sankcij zanje), kot jih že določata zakon ali uredba, saj bi bil tako lahko kršitelj za isti prekršek kaznovan po obeh predpisih, in to različno.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.