Slovenija
12 ogledov

Janša upa, da ne bo karambola

V Janševi stranki zahtevajo sklic takojšnja pojasnila. FOTO: BOBO Žurnal24 main
Predsedovanje Evropski uniji je nacionalni projekt, je med predstavitvijo petih prednostnih nalog slovenskega predsedstva v državnem zboru dejal premier Janša.

Janez Janša je dejal, da "imamo veliko razlogov, da predsedovanje začnemo ambiciozno in s ponosom". Pri tem je omenil uvedbo evra, vstop v schengenski prostor in nedavni podpis Lizbonske pogodbe. Veliko vlogo pri predsedovanju bo imel tudi državni zbor, je dodal.

Med predstavitvijo petih prednostnih nalog pri predsedovanju je Janša na prvem mestu omenil ratifikacijo reformne pogodbe v državah članicah, kar je označil za izjemno občutljiv proces.

 
 

Nobenih garancij ni, da se ne bo spet zgodila nesreča.

Janez Janša o ratifikaciji Lizbonske pogodbe

 
"Ne Slovenija ne Francija, ki bo proces ratifikacije podedovala od nas, ne smeta tvegati z odpiranjem novih vprašanj, ki bi lahko negativno vplivala na ratifikacijo dokumenta," je posvaril in ob tem dejal, da bi lahko naša država pogodbo ratificirala na začetku leta 2008.

 Druga prioriteta je energetsko-podnebni paket. "Naša naloga je obveznosti v zvezi z bojem proti podnebnim spremembam porazdeliti med posamezne članice," je pojasnil Janša.  "Na tehtnici je tisto, kar Evropejci najbolj cenimo: kakovost življenja," je še poudaril.

Kot tretjo prednostno nalogo je Janša omenil uresničevanje prenovljene lizbonske strategije, ki naj bi povečala konkurenčnost evropskega gospodarstva.

Kosovo bo zelo trd oreh
Pri četrti prioriteti je premier omenil širitveno in evropsko sosedsko politiko, pri čemer bo v središču pozornosti Zahodni Balkan, predvsem vprašanje Kosova. Slovenija bo pri tem vprašanju zagovarjala rešitev, ki ne bo ohranjala statusa quo in bo zagotavljala stabilnost ter rešitev, ki bo zagotavljala enotnost Unije.

Peta prednostna naloga je medkulturni dialog. Ta po premierjevih besedah ne bo tekel samo znotraj EU, temveč tudi z Zahodnim Balkanom, sredozemskimi državami in drugimi.

Še veliko drugih nalog
Poleg ključnih bodo na programu slovenskega predsedovanja tudi druge naloge, med katerimi je Janša omenil širitev schengenskega območja tudi v zračnem prostoru, širitev območja evra na dve novi članici, Malto in Ciper, ter naloge s področja zdravja, prometa, kohezijske politike in drugih. Spomnil je tudi, da bodo med slovenskim predsedovanjem štiri vrhunska zasedanja EU s tretjimi državami.

Stranke zadovoljne
Predstavniki poslanskih skupin parlamentarnih strank so ob današnji predstavitvi programa slovenskega predsedovanja Evropski uniji v državnem zboru menili, da so prednostne naloge, ki si jih je zastavila Slovenija, ustrezne in pomembne. So pa v več strankah, tako koalicijskih kot opozicijskih, izrazili željo, da bi vedeli več o vsebini prednostnih nalog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.