Slovenija
18 ogledov

Janša veleposlanikom pojasnjeval stanje

Janez Janša je pojasnjeval svoje videnje stanja v Sloveniji predstavnikom tujih Žurnal24 main
Potem ko je vlado razburilo do nje nič kaj prijazno Ruplovo pismo tujim veleposlanikom, se je izkazalo, da se je s tujimi predstavniki pri nas srečal še Janez Janša. Vir iz vlade: nič nenavadnega.

Prvak SDS Janez Janša se je pretekli teden ločeno srečal z veleposlanikom Italije Alessandrom Pietromarchijem, veleposlanico Francije Nicole Michelangeli ter pooblaščenim odpravnikom poslov ZDA Bradleyjem A. Fredenom.

V SDS niso želeli pojasniti podrobnosti pogovorov, v sporočilu za javnost navajajo le, da so si sogovorniki "izmenjali mnenja o aktualnih političnih in gospodarskih razmerah v Sloveniji in njihovih državah. Predsednik SDS je predstavil svoj pogled na reševanje gospodarske krize ter vsebino tretjega paketa protikriznih ukrepov, ki ga je na predlog SDS Državni zbor RS poslal v proučitev vladi. Pogovarjali so se tudi o razmerah v regiji zahodnega Balkana, energetski politiki in dinamičnem političnem dogajanju v Sloveniji v zadnjih tednih."

Janša naj, ne pa Rupel
Neuradni vir iz vlade nam je pojasnil, da za vlado Janševo početje ni sporno, saj so stiki z opozicijo del diplomatskega posla tujih predstavnikov v državi gostiteljici. Problematično pa je za vlado dejstvo, da s tujimi veleposlaniki na lastno pest in način komunicira uslužbenec vlade, kot to počne Dimitrij Rupel.

Kot je znano, je zadnje dni za nemalo razburjenja med koalicijo poskrbel nekdanji zunanji minister in član SDS, formalno pa še vedno javni uslužbenec Rupel. V javnem pismu, objavljenem na spletni strani SDS, je namreč v analizi stanja v državi ugotovil, da "je slovensko sonce zakrilo nekaj oblakov" ter da Slovenija ni prekinila s svojo težavno preteklostjo.

SDS je nato po Ruplovi razlagi prevedeno pismo poslalo še na naslove tujih veleposlaništev, Rupel pa se je znašel pod plazom kritik iz koalicijskih strank in zunanjega ministra Samuela Žbogarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.